![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 114 Pomógł: 0 Dołączył: 18.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Moim zalozeniem jest napisanie prostego skrypciku ktory bedzie zczytywal dane z tabeli po ID. przyklad: http://moja-strona.pl/index.php?id=1 Zawartosc pliku index.php:
W mysqlu mam kolumny: id imie nick Niestety jak tak zrobilem, wywala mi blad: Kod Warning: mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /xxxxxxxx/index.php on line 13 Linijka 13: Kod $wiersz = mysql_fetch_array($wynik); Wiec prosze, powiedzcie mi co mam zle. Zaznaczam ze jeszcze jestem slabiutki w tych dziedzinach. Pozdrawiam, Komar (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 429 Pomógł: 195 Dołączył: 6.10.2008 Skąd: Kraków/Tomaszów Lubelski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
blad w zapytaniu, ma byc
Ten post edytował MateuszScirka 7.03.2010, 14:42:10 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 114 Pomógł: 0 Dołączył: 18.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No ok, blad z mysql_fetch_array zniknal
jednak teraz mam taki problem: Kod Unknown column '1' in 'where clause' Umiem przeczytac ten blad, najwyrazniej chodzi o to ze nia ma takiej kolumny. Mam 3 kolumny. id, nick, imie mam zalozmy 2 rekordy 1 Komarek Konrad 2 SuperNick Robert jezeli dam index.php?id=1 chce by sie wyswitlaly dane z wiersza w ktorym id=1 czyli dla $wiersz['nick'] bedize wyswietlona wartosc Komarek a dla $wiersz['imie'] bedzie Konrad Nie mam pojecia juz jak to zrobic, tak mi sie wszystko pogmatwalo (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) prosze o pomoc (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 429 Pomógł: 195 Dołączył: 6.10.2008 Skąd: Kraków/Tomaszów Lubelski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wielkosci liter sie zgadzaja w polach? Zapytanie wykonujesz gdy istnieje GET["id"] czy nawet gdy jestes na index.php ?
|
|
|
![]()
|
|
tak, wielkosci liter sie zgadzaja.
po prostu przechodze na index.php?id=1 jednak blad jest w tym ze skrypt szuka KOLUMNY o nazwie ktora podam w ?id=... add: jak probuje przejsc na strone bez definiowania ID czyli na index.php otrzymuje taki blad: Kod You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near '' at line 1
Ten post edytował Komarek 7.03.2010, 15:05:33 |
|
|
![]()
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
to ma działać na zasadzie że ty podajesz wartość kolumny a nie jej nazwę.
|
|
|
![]()
|
|
no tak, w tym drugim przypadku masz blad bo musisz dorzucić warunek
A co do pierwszego bledu... to cos robisz zle i sie nie przyznajesz (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Ten post edytował MateuszScirka 7.03.2010, 15:10:12 |
|
|
![]()
|
|
a co mozna zle zrobic ? (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
nie mam zielonego pojecia co jest (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) czy to na pewno powinno byc WHERE ? nie mam zielonego pojecia czemu to nie trybi (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) add: jeszcze raz: mam cos takiego:
I to nie dziala, czemu ? (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) OK DZIALA (IMG:style_emoticons/default/exclamation.gif) ! Oto rozwiazanie: blad byl w ten linijce: Kod $wynik = mysql_query("SELECT * FROM tabela WHERE authid=". $_GET['id'] ."") or die(mysql_error()); A mianowicie w tej czesci: Kod WHERE authid=". $_GET['id'] ."" A dokladnie tutaj: Kod = " . $ _ G E T [ ' i d ' ] . " " Umyslnie napisalem spacje wszedzie (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Powinno byc tak: Kod = ' " . $ _ G E T [ ' i d ' ] . " ' " (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Ten post edytował Komarek 7.03.2010, 15:24:12 |
|
|
![]()
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
teoretycznie nie. po ID powinno być typu int czyli liczbowe i nie trzeba było go umieszczać jako stringa, bo teraz właśnie tak traktujesz int'a jako ciąg znaków.
|
|
|
![]()
|
|
ale nie przejmujmy sie tym (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
dziala i dziekuje (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) |
|
|
![]()
|
|
hmmmm, czy ja wiem... dziwne podejście, jak coś jest jakoś określone to chyba powinno się tego stosować. liczba to liczba, string to string, nie będzie inaczej.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 181 Pomógł: 14 Dołączył: 4.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wersja skrócona i o wiele przejrzystsza ;P Potestuj sobie ;P |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 11.10.2025 - 23:43 |