![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 5.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam takie zapytanie i prosbe jezeli mam obrazek /baner/ ktory wyswietlam na stronie głownej i jak osoba wejdzie na stronę to wyswietla sie ten obrazek i mianowicie chodzi mi o to by ten obrazek byl wyswietlany tylko raz na dzien dla jednego uzytkownika czyli uzytkownik chodzi na strone wyswietla sie obrazek , ale jezeli wejdzie kolejny raz tego samego dnia obrazek juz sie nie pojawia i nie wyswietla, i w następnym dniu jezeli uzytkownik ten sam wejdzie znowu wyswietla sie obrazek tylko raz na dzien myslalem ze mozna by bylo to zorbic za pomoco cookies aktywnym na 24 godziny. wiec prosze o pomoc w jaki sposob cos takiego napisac i jaka by to mialo formę. zapis ip do bazy danych i następnie sprawdzanie czy takie ip jest zapisane wypada z gry, gdyz w ten sspossob mocno obciazac bedzie baze non stop zapytaujac w niej o ip. prosze o pomoc i z gory dziękuje |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 429 Pomógł: 195 Dołączył: 6.10.2008 Skąd: Kraków/Tomaszów Lubelski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
COOKIE to dobry pomysł, musisz ustawić cookie i jezeli cookie istnieje to nie wyswietlasz tego obrazka, najlepiej zeby cookie wygasalo o 24:00, wiec musisz napisac odpowiednia funkcje ktora policzy sekundy do 24:00 lub skorzystać z już istniejących opisanych w manualu, dodatkowo zabezpiecz to z poziomu bazy danych gdyby ktos usunal ciacha (tez dobrym pomyslem jest uwierzytelnienie)
Ten post edytował MateuszScirka 4.03.2010, 19:04:47 -------------------- O! Zimniok :P
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 5.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wiem jak stworzyc nastęujące rzeczy
<?php //tworzymy plik cookie i czasie istnienia 1h = 3600 sekund setcookie("baner", "tak", time()+3600); ?> <?php //Wyświetlamy zawartość naszych ciasteczek echo $_COOKIE['baner']; ?> i teraz pytanie jak sprawdzic jeżeli dodane jest juz ciasteczko to nie dodawaj ponownie jego ( bo dodajac caly czas ciasteczko to rowniez aktualizuje czas wygaśnięcia) oraz jezeli niema ciasteczka to wyswietlaj obrazek/baner/ jezeli natomiast jest ciasteczko to nie pokazuj banera prosze o jakies podowiedzi lub kod. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 429 Pomógł: 195 Dołączył: 6.10.2008 Skąd: Kraków/Tomaszów Lubelski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- O! Zimniok :P
|
|
|
![]()
|
|
zrobilem cos takiego
<?php if(isset($_COOKIE["baner"])) echo "cookie juz istnieje, nie zmienie go"; else setcookie("baner", "tak", time()+3600); if($_COOKIE['baner'] == "tak") { echo"brak banera"; }else echo" tutaj baner"; } ?> Odczytanie cookies bannera i porownanie z wartoscia: tak jezeli wartosc jest inna lub jej nie ma to wyswietla wyswietla napis tutaj baner jezeli jest wpis z porownaniem to wyswiwetla brak banera. ale cos nie che mi tu chodzi wyswiwtla blad czy robie cos zle |
|
|
![]()
|
|
jaki blad? wystarczy pod tym pierwszym warunkiem wyswietlic banner (tym z isset),
-------------------- O! Zimniok :P
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 0 Dołączył: 12.09.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a znajdę gdzieś gotowy przykład takiego rozwiązania razem z napisanymi plikami cookie?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 763 Pomógł: 117 Dołączył: 15.03.2010 Skąd: void Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
COOKIE to jedno ale to za mało.
Przecież doba ma 24h, a COOKIE odlicza te 24h od wywołania skryptu. A co jeśli internauta wszedł na stronę o godzinie 23:30; Wtedy kolejny obrazek zobaczy następnego dnia o ten samej porze. Nie wiem czy jest w tym jakikolwiek sens... Jak na moje oko COOKIE powinno być automatycznie unieważnione o 00:00. Byłoby to o wiele rozsądniejsze rozwiązanie. Ten post edytował modern-web 28.10.2010, 14:46:22 -------------------- Pomogłem? Kliknij `Pomógł`. To nic nie kosztuje, a mnie usatysfakcjonuje! ;)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 0 Dołączył: 12.09.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a nie ma do tego jakiegoś skryptu gotowego?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 763 Pomógł: 117 Dołączył: 15.03.2010 Skąd: void Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na tę chwilę przychodzi mi do głowy tylko jedno rozwiązanie...
Ale żeby ono działało musisz mieć serwer z obsługą Cron-a. Wtedy możesz raz dziennie o 00:00 (24:00) wywołać skrypt, który będzie generował nowe identyfikatory / unieważniał ciasteczka. Tak jak masz fragment: Cron zastępowałby tym: Jak widzisz ciasteczko wygląda już zupełnie inaczej ![]() Nie wiem jak wygląda cały Twój skrypt, więc trudno jest mi Tobie podać bardziej "przejrzysty" przykład :/ Pozdrawiam. -------------------- Pomogłem? Kliknij `Pomógł`. To nic nie kosztuje, a mnie usatysfakcjonuje! ;)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 575 Pomógł: 299 Dołączył: 26.03.2009 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
zapis ip do bazy danych i następnie sprawdzanie czy takie ip jest zapisane wypada z gry, gdyz w ten sspossob mocno obciazac bedzie baze non stop zapytaujac w niej o ip. non stop, czyli ile? Dużo wejść na stronę masz? Zawsze możesz do sesji zapisać link do obrazka danego użytkownika
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Tylko wiesz... To nie rozwiązuje całego problemu ;p
-------------------- Pomogłem? Kliknij `Pomógł`. To nic nie kosztuje, a mnie usatysfakcjonuje! ;)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 575 Pomógł: 299 Dołączył: 26.03.2009 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.07.2025 - 10:48 |