|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 8.12.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam
Mam taki problem. Nie moge poradzic sobie z pobraniem wartosci z pola input ktore jest powiazane z polem radio Mam 4 pola radio
wartosci value dla input name=cena sa dodawane na podstawie wczesniej wpisanych danych w formularzu
i teraz potrzebuje w zaleznosci od zaznaczonego pola radio pobrac wlasnie ta wartosc pola input name=cena do dalszych dzialan obliczeniowych. Dodalem funkcje wyborszkla()
i tu problem nie wiem gdzie mam blad, ze nie pobiera mi tej wartosci pola input name=cena Prosze o wskazowki Ten post edytował shl 4.03.2010, 11:47:41 |
|
|
|
![]() |
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D |
Czy ja jestem ślepy, czy może żaden z radio nie ma parametru value? (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Jedyne czym różnią się te 4 inputy to... uwaga... nie da się ich odróżnić. Jedyne różnice masz w inputach pod nimi i różnią się one wartością id. Twój efekt osiągniesz poprzez zostawienie w radio buttonac tego samego name (to już masz) i nadanie im różnych value. Nie zauważyłeś też, że inputy textowe mają ten sam name, co też jest błędem.
EDIT: Jaki tego efekt? Powiedz mi który input o name = cena skrypt ma wybrać jako ten prawidłowy? |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 8.12.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%)
|
Kurcze (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) sam nie wiem co i jak (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) w js nie robilem prawie nic, wiec idzie mi to jak krew z nosa
ok zrobilem takie zmiany
ale dalej nie umiem sie odwolac do wartosci ceny z pola (input text) zmienilem cos w funkcji ale pewnie zle (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
zamiar byl taki zeby po zaznaczeniu ktoregos radio funkcja wyborszkla() pobrala dla danego radio wartosc value z pola input text, ale cos robie nie tak CZy ten zapis
jest prawidlowy ? jesli tak to mniemam ze powinien zwrocic mi wartosc a lub b lub c lub d ? pozniej chcialem zeby pobralo cene z pola o name = a lub b lub c lub d tu zapis
i klops |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%)
|
Jeśli chodzi o pola typu radio najłatwiej zrobić tak:
Kod <input name="test" value="a" type="radio" onchange="test(this.value);">a<br> <input name="test" value="b" type="radio"onchange="test(this.value);">b <script type="text/javascript"> function test(value){ alert(value); } </script> Wynik z tego zapisz do jakieś zmiennej(załóżmy 'x'). Teraz, żeby dobrać się do elementu <input type="text" id="costam-iTuWartoscX"> - zrób tak: Kod var element = document.getElementById('costam'+x); alert(element.value); //dostaniesz wartość pola value w zależności od x Jeśli nie możesz skorzystać z pierwszego kodu musisz przelecieć każdy element z tablicy(bo taką dostaniesz po wpisaniu: tablica = document.getElementsByName('test'); ) i sprawdzić, czy jest jakiś zaznaczony, jeśli nie to lecieć dalej, a jeśli jest to skończyć pętlę i zapamiętać, który to z kolei element(np. w zmiennej i). Później za pomocą prostego kodu( tablica[i].value ), będziesz miał ten sam wynik co w pierwszym kodzie. Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D |
W takim razie powiem Ci, że szedłeś w dobrą stronę, ale w pewnym momencie się rąbnąłeś lekko. Gdzie? Ano w odwołaniu do inputa z ceną. Podejrzyj sobie z tą funkcja test podaną przez poprzednika co Ci zwraca on, a potem zamiast:
test( this.value ) użyj test( document.getElementById( 'cena'+this.value ).value ) i pomyśl jak blisko w sumie byleś rozwiązania poprawnego (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
|
|
|
|
|
Tak bylem blisko (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) ale czasami jest sie tak blisko ze nie widzi sie rozwiazania
wiec wasza pomoc byla niezbedna, za ktora oczywiscie dziekuje bardzo (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) a kozystajac z okazji chcialem podpytac jeszcze o jedna sprawe. Jak (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) dodac z sumowac rozne elementy formularza: Mam 3 grupy: 1. radio (4szt.) --- to z ktorymi walczylem powyzej 2. checkbox (5szt.) tu poszlo latwiej sumowanie wartosci zaznaczonych checkboxow 3. radio (2szt.) --- tu analogia do przykladu ktory pomogliscie mi rozwiazac. Teraz chcialbym zsumowac te trzy pod sumy ... z taka opcja ze w dowolnej kolejnosci mozna zmieniac zaznaczenia w poszczegolnych grupach.
tylko teraz problem jak wywaolywac ta fukcje, przy dowolnej zmianie w dowolnym miejscu w tych 3 grupach ? Ten post edytował shl 5.03.2010, 14:51:33 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%)
|
Poczytaj o zdarzeniach w js, a wszystko będziesz wiedział (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
|
|
|
|
|
tak tak poczytalem (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
ale co dalej bo kazde zdarzenie przypisane jest konkretnemu elementowi formularza, kazdy z moich elementow juz ma przypisane takie zdazenie. Wiec czy dopisac kolejne? Bo u mnie to juz i tak duzo maja (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) np:
czy moze jest ktores ze zdarzen odwoluje sie ogolnie do zmiany jakiego kolwiek elementu na stronie? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
|
|
|
|
|
Ilość funkcji w zdarzeniu jest dowolna i tak musisz to zrobić (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) - później będziesz dopisywał zdarzenia przez JS i będzie to wyglądało trochę inaczej: http://www.quirksmode.org/js/eventSimple.html (jak chcesz się uczyć to poczytaj na ten temat trochę więcej, na razie traktuj to jako ciekawostkę)
|
|
|
|
|
|
|
|
dzieki za wskazowki ... wszystko poszlo jak z gorki (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) kod moze nie tak idealny ale dziala, a to sie liczy (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) przynajmniej dla mnie
Pzodrawiam i jeszcze raz dziekuje za pomoc |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 2.04.2026 - 14:31 |