![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 85 Pomógł: 0 Dołączył: 18.03.2006 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam , mam mały problem z widocznością funkcji, (początkuję z OOP). Otóż mam funkcję jakąś
Moje pytanie brzmi jak można wykorzystać funkcję spoza klasy w klasie (w tym przypadku funckję test() )? Jest to możliwe? Bo w powyższym przykładzie to oczywiście nie zadziała. Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
TAO programowania Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 3 Dołączył: 25.03.2003 Skąd: ze słoika Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
A to nowosc ze takie cos nie zadziala
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 677 Pomógł: 89 Dołączył: 31.08.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No, nie zadziała. Bo nigdzie nie ma zdefiniowanej zmiennej $cośtam... (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
|
|
|
![]()
|
|
TAO programowania Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 3 Dołączył: 25.03.2003 Skąd: ze słoika Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
No, nie zadziała. Bo nigdzie nie ma zdefiniowanej zmiennej $cośtam... (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Widze ze w tym wypadku wybor maka to nie z powodu na kolor obudowy. Logika podpowiadalaby ze jak nie wiesz to nie mow
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 85 Pomógł: 0 Dołączył: 18.03.2006 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zadziała zadziała, sorki panowie, miałem zupełnie gdzie indziej błąd przez który wyświetlała mi się pusta strona więc pomyślałem że w ciele klasy nie widać funkcji na zewnątrz klasy, mój błąd, dzięki za podpowiedź.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 677 Pomógł: 89 Dołączył: 31.08.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Widze ze w tym wypadku wybor maka to nie z powodu na kolor obudowy. Logika podpowiadalaby ze jak nie wiesz to nie mow A co ma srebrny kolor obudowy do rzeczy? Logika podpowiadałaby, że jeśli nie masz nic mądrego do napisania, to po prostu milcz a nie ośmieszaj się takimi wypowiedziami. A jeśli nie wiesz czym jest ironia, odsyłam do słownika. |
|
|
![]()
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
Jeśli chodzi o samą widoczność f-cji w klasach, to taka składnia jak najbardziej działa:
Rezultat: Cytat To ja, funkcja Co zresztą wynika z manuala: Cytat Każdy poprawny kod może być użyty wewnątrz funkcji, łącznie z definicjami innych funkcji i klas. ( http://pl2.php.net/manual/pl/functions.user-defined.php ) Jeśli chodzi o ten konkretny przykład usera @maniak11, to oczywiście brakuje wyświetlenia czegokolwiek, co mogło sprawiać wrażenie nie-działania (o, jakie fajne słowo (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) ) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
@mls nazwa zmiennej $cośtam miała sugerowac, ze tam jest cokolwiek a nie dosłownie niezdefiniowana zmienna $costam
Puciek zaś swoim zdaniem o kolorze maka sugerował zupełnie coś innego czego ty raczej nie zrozumiałeś a mi nie nie wypada powtarzać (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) No ale ja tu w sprawie formalnej - przenosze. |
|
|
![]()
|
|
@mls nazwa zmiennej $cośtam miała sugerowac, ze tam jest cokolwiek a nie dosłownie niezdefiniowana zmienna $costam Puciek zaś swoim zdaniem o kolorze maka sugerował zupełnie coś innego czego ty raczej nie zrozumiałeś a mi nie nie wypada powtarzać (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Bez obaw, doskonale zrozumiałem o co mu chodziło (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Ale ja widzę, że Wy nie rozumiecie mojego posta jednak (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Ale... nie ma już sensu wdawać się w jakieś dyskusje nie związane z tematem wątku wobec tego z mojej strony koniec OT (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Ten post edytował mls 3.03.2010, 10:42:10 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 23:01 |