![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 9.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie.
Mam pewien problem z wymyśleniem systemu, który będzie generował kod, za pomocą wyciągniętego wcześniej z bazy danych id. Usiłuję, aby skrypt generował ciąg 13 znaków: x yyyyyyyyyyyy, gdzie x to kategoria, do której należy dany przedmiot, y to ciąg cyfr wygenerowany z id. Przykładowo: 1 000000000678 Co będzie oznaczało (przykładowo): Kategorię "Zupki chińskie" (1), produkt o id 678. Zależy mi zwłaszcza na podpowiedzi, jak "wypełnić" zerami ten ciąg cyfr. Byłbym wdzięczny za wszystkie podpowiedzi. Pozdrawiam : ) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
EDIT:
Skrypt bierze pod uwagę kategorię powyżej id 9. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Ciąg na pewno jest 13 znakowy? bo jak dla mnie to przy 10 i więcej kategoriach Ci się system może "rozjechać" jeśli nie przewidzisz tego odpowiednio. Musisz mieć jakiś delimiter kategorii i produktu inny od zer bo inaczej jak rozróżnisz czy ciąg poprawny wedle definicji "13-znakowy kod"
1100000000678 to kategoria 11 i produkt 678, czy może to kategoria 1 i produkt 100000000678 A co dopiero się będzie działo gdy kategorie zamienią się na setki lub tysiące? Horror. Chyba łapiesz ideę dlaczego skrypt w obecnej postaci jest lekko mówiąc "nieskalowalny"? Zwyczajnie ograniczasz liczbę kategorii do maksymalnie 9 :/ -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 9.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Maksymalnie 10 ; ) Zero też możemy liczyć do naszego kodu. Otóż kategorii nie będzie więcej jak 10, więc 13 cyfrowy kod jest całkowicie wystarczający. Nie muszę się o to martwić. Dziękuję serdecznie za pomoc : )
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Chyba że tak. Troche ograniczasz możliwość rozwoju tego w przyszłości, ale skoro wystarcza to i nie przewidujesz zmian to może być. Mój post był tylko w ramach dodatku, który miał Ci uświadomić możliwy do zaistnienia problem.
-------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 14:57 |