Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [Kohana][SQL]Mappowanie atrybutów produktu
Ormin

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam serdecznie.

Sprawa obrazuje się następująco - pisze moduł który byłby w stanie wykonać większość funkcji dla typowego sklepu. Mam tabelę produktów o następujących polach:

Kod
id

category_id  ( klucz obcy )

name

type

description

price

currency

attributes

Dręczącą mnie kolumna jest attributes. Jak wiadomo,  baza SQL ( a przynajmniej MySQL, nie wiem jak to wygląda w innych - tutaj też prosilbym o jakieś objaśnienia ) nie obsługuje pola typu ,,tablica" czy ,,obiekt", natomiast nie chcę robić drugiej tabeli specjalnie dla atrybutów. Stąd pomysł, by przemappować te atrybuty z stringa w bazie na obiekty ORM przy ładowaniu modelu, oraz spowrotem przy zapisie. Ogółem, składnia wygląda tak:

Kod
atrybut||wartosc||atrybut2||wartosc2

Teoretycznie wszystko działa, jednak szczerze mówiąc nie mam do takiego zapisu zaufania. Tutaj moje pytanie - czy znacie jakies sposoby na wybrnięcie z problemu, wykluczając drugą tabele dla atrybutów?

Pozdrawiam,
Alex a.k.a. Ormin (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 2)
thek

Grupa: Moderatorzy

Serialize przy zapisie, unserialize przy odczycie chyba powinno Ci wystarczyć? (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
+Quote Post
Ormin

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Niesamowite.. pracować z frameworkami i nie znać takich bajerów. Człowiek uczy się całe życie.. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

W każdym razie, bardzo bardzo bardzo wielkie dzięki, myśle że temat jest do zamknięcia (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 22.08.2025 - 20:39