![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 34 Dołączył: 7.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Wiem, że to podstawy, ale cóż... Chcę stworzyć bazę, w której będą umieszczane różne puby, restauracje, pizzerie etc. przy czym ma być potem możliwość sortowania ich wg. kategorii (jeden lokal może należeć do kilku kategorii). Chciałbym prosić o radę, jak zaprojektować tabelki. Jak na razie wpadłem na dość trywialny pomysł, aby stworzyć trzy tabele: Kod 1. tabela kategorie: 2. tabela lokale 3. tabela w formie: ---1. pub lokal1 ---2. pub lokal2 ---3. restauracja lokal3 etc. Nie mam jednak pojęcia czy to dobry pomysł i na jakie pola powinienem nałożyć indeksy. Oprócz samego pomysłu jak to zaprojektować, może ktoś byłby tak dobry, by podlinkować do jakiegoś dobrego artykułu na projektowania baz, z przykładami. Z góry dzięki. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 224 Pomógł: 18 Dołączył: 4.02.2003 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wystarczą dwie:
Używając złączeń tych tabel będziesz mógł je sortować tak jak Ci się podoba (ORDER BY) lub po prostu stawiając warunek (..)WHERE kategorie_id = [ID lokalu ktory chcesz uzyskac] pozdrawiam. Ten post edytował rafalp 2.03.2010, 14:07:04 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
@rafal przeczytaj to zdanie:
Cytat (jeden lokal może należeć do kilku kategorii
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Skoro do kilku to 3 tabele.
Tabela 1 -> Lokale, gdzie masz przynajmniej id jako primary key Tabela 2 -> Kategorie z przynajmniej 2 kolumnami: id jako primary key i nazwą oraz co tam chcesz (meta tagi, meta opisy czy różne cuda wianki potrzebne ![]() Tabela 3 -> złączeniowa z 2 kolumnami: id_lokalu i id_kategorii. Na obie zakładasz osobno index. EDIT: Widzę że z kolegą powyżej pisaliśmy razem posta ![]() Ten post edytował thek 2.03.2010, 14:08:02 -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Tabela 3 -> złączeniowa z 2 kolumnami: id_lokalu i id_kategorii. Na obie zakładasz osobno index. Wypadałoby zdefiniować klucz główny na obu tych kolumnach. Wówczas wystarczy założyć indeks na tej drugiej kolumnie (występującej jako druga w PK). Dwa indeksy są zbędne (mamy przecież PK). |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 08:05 |