![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 387 Pomógł: 66 Dołączył: 31.03.2005 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Zastanawiam się nad użyciem tabeli tymczasowej (create temporary table). Niestety nie jest to najbardziej wydajny sposób aby tworzyć tabelę w locie i wpisywać do niej dane, więc stąd moje wątpliwości. Chodzi o to, że mam w tablicach zapisane dane powiedzmy tak jak poniżej: Do tego jest jest tabela w bazie MySQL do której chciałbym utworzyć złączenie (left join) poprzez id. Moja koncepcja jest taka, że tworzę tabelę tymczasową i insertuję do niej wszystkie pozycje tablicy, no i potem mogę sobie utworzyć to moje upragnione złączenie. Moje pytanie jest następujące: Czy zna ktoś inny sposób wykorzystania tablicy z php w bazie MySQL ? pzdr Cudny -------------------- ..::: Jak pomogłem to kliknij pomógł. Tak rzadko używacie tej opcji :( :::..
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
A napisz jeszcze po co ci to złączenie.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możliwości masz dwie:
1. Użycie IN: - gdzie te identyfikatory scalasz: Czyli wrzucasz elementy tej tablicy bezpośrednio do zapytania, które potrzebujesz 2. Użycie LOAD DATA... - po prostu zapisujesz tablicę jako plik .csv i wrzucasz od razu do bazy jednym zapytaniem korzystając z instrukcji LOAD DATA IN FILE - jest to od 2 do 10 razy szybsze od insert (w zależności od potrzeby obróbki pliku, liczby indeksów etc.) Edit: nie to bbcode ![]() Ten post edytował Pilsener 26.02.2010, 10:38:25 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 04:50 |