Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Firebug - czy wykorzystujecie
Tom:-)

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Wykorzystujecie narzędzie Firebug? Ja odkryłem jego czar w momencie kiedy mogłem dokonać z pozycji przeglądarki zmiany w plikach. Czy do czegoś innego go wykorzystujecie bez dodatków
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 9)
piotrooo89

Newsman

Grupa: Moderatorzy

TAK! firebug rządzi jeśli chodzi o validacje skryptów JS. ogólne operowanie po drzewie DOM jest bajką, narzędzie które bardzo przyśpiesza pracę.
+Quote Post

-----

Dokładnie :-) No ja się teraz nim bawię. Ale brakuje zapisywania plików jak np z edytuje się dany plik
+Quote Post
wiiir

-----

ogolnie firebug jest dobry... ale czasem nie dziala tak jak trzeba.. przy kazdym update-jcie boje ze znowu cos przestanie dziala, dlatego ze kiedys bardziej byl wrazliwy na bledy JS... ostatnio zauwazylem ze tworzy drzewo xml-a jak wykorzystuje ajaxa.. kiedys w tych powrotach bylo kongo .. teraz jest ladnie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) , oprocz firebuga polecam tez webdevelopera... tez sie przydaje (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post
zegarek84

-----

jeśli chodzi o zapisywanie zmodyfikowanych źródeł czy stron internetowych to taka możliwość jest w operze (jednak konsola błędów mniej przyjazna - przynajmniej dla mnie - i ogólnie jakoś tymi "zabawkami" pod operą mało się bawiłem więc może dlatego takie moje odczucie (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) )...

jeśli chcesz analizować także zasadę działania aplikacji na cudzych stronach to przydaje się też Live HTTP Headers - choć ostatnio tą "zabawkę" wykorzystuję w innym celu....
+Quote Post
phpion

Godny polecenia jest też dodatek Web Developer.
+Quote Post
Diwi

-----

Wykorzystujemy wykorzystujemy.

Aktualnie piszę projekt w oparciu o ExtJS i szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie pracy bez firebuga.

To samo tyczy się przygotowywania kodu HTML i CSS gdzie na żywo można edytować kod CSS widząc od razu jak poprawki wpłyną na wygląd elementów, naprawdę coś świetnego.
+Quote Post

-----

Też zaczyna to doceniać. A jeśli chodzi o framework ExtJS to ma coś wspólnego z jQuery?
+Quote Post
piotrooo89

Newsman

tak są to frameworki JS. w Firebugu fajny jest też wskaźnik, możemy zbadać dokładnie element na który wskażemy i np. zobaczyć jakie ma nadane style, po jakich class'ach dziedziczy. no cud, miód, malina (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) a web devloper to chyba ma każdy w połączeniu z fire daja mocne narzędzia developerskie.

ps. firebug słabo działa z tab kitem i nie mogę sobie organizować fajnie zakładek. być może zna ktoś rozwiązanie/inny dodatek organizujący pracę zakładek który by działał z fire bugiem?
+Quote Post

-----

Cytat(piotrooo89 @ 24.02.2010, 16:55:21 ) *
wskaźnik
Ooo tak (IMG:style_emoticons/default/guitar.gif) . To była pierwsza moja opcja której użyłem na próbę i mi ciareczki przeszły bo to jest już niezastąpione!

Trochę tylko nie łapię jak można wykorzystać opcję "Układ" a DOM to już nie wiem czemu to służy mimo że przeczytałem suchą teorię :/
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 23.08.2025 - 18:52