Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PHP] Przechowywanie danych modyfikowanych dynamicznie nie w bazie
froger_mcs

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam, mam taki oto problem: W bazie danych MySQL posiadam coś pokroju configu. Problem polega na tym, że dane te są modyfikowane niezbyt często (np. raz na godzinę). Natomiast pobierane są czasem nawet kilka razy na sekundę przez każdego użytkownika.
Dokładniej jest to proste głosowanie na muzycznej liście przebojów, gdzie jest coś na zasadzie mnożnika punktów. Podczas każdego głosu pobierany jest taki mnożnik, po to by dodać/odjąć danej piosence właściwą ilość punktów. Niestety działanie tego typu generuje dużą ilość zapytań i stąd moje pytanie - czym to zastąpić?

Najprostszym rozwiązaniem zapewne jest wpisanie tych danych do zwykłego pliku tekstowego. Pytanie tylko, czy nie ma jakichś innych metod przeznaczonych specjalnie do tego typu zastosowań?

Wiem, że w ASP.NET jest coś pokroju tablicy zmiennych, które istnieją przez cały czas działania serwera i są wspólne dla wszystkich użytkowników. Czy w PHP jest jakiś tego odpowiednik?
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 5)
nospor

Grupa: Moderatorzy

Zastosuj cache.
Dane z bazy cacheujesz i po sprawie
+Quote Post
wookieb

Cytat(froger_mcs @ 10.02.2010, 11:55:53 ) *
Najprostszym rozwiązaniem zapewne jest wpisanie tych danych do zwykłego pliku tekstowego. Pytanie tylko, czy nie ma jakichś innych metod przeznaczonych specjalnie do tego typu zastosowań?

Raczej plik jest wystarczającym "cachem" dla takich danych

Cytat
Wiem, że w ASP.NET jest coś pokroju tablicy zmiennych, które istnieją przez cały czas działania serwera i są wspólne dla wszystkich użytkowników. Czy w PHP jest jakiś tego odpowiednik?

MemCache
+Quote Post
thek

A co byś powiedział o innym typie silnika? Domyślnie większość stosuje innoDB lub Myisam, ale przecież są także inne. Zainteresuj się choćby Memory (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post
froger_mcs

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Zatem jako laik zapytam - co mógłby dać mi inny silnik w rozwiązywaniu problemu, o którym pisałem powyżej?
+Quote Post
wookieb

Silnik memory jest najszybszym silnikiem w mysql, poniewaz trzyma dane bezposrednio w pamieci ram co jest znacznie szybsze.
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 3.10.2025 - 18:42