![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 0 Dołączył: 2.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam problem.. Raczkuje dopiero w programowaniu obiektowym, chciałbym napisaną wcześniej stronę z domieszką PHP zrobić obiektowo: Strona składa się z czystego htmla, ze wstawką PHPowską obsługującą wyświetlanie nazw artykułów zapisanych wcześniej pliki .txt (dla każdego wpisy jest autor, nazwa, i data. Oto szkielet strony:
Jak można zrobić to obiektowo, próbowałem napisać klasę artykuł, z metodami odczyt, wyświetlenie itp.. ale nie bardzo wiem jak się do tego odwołać później w programie. Dziękuje bardzo za pomoc Pzdr. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pokaż to co wymodziłeś (klasę) i jak próbowałeś, zapewne dowiesz się co źle robiłeś/robisz.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 0 Dołączył: 2.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie jest to prosta spraw,a bo w zasadzie nie wiem jak taki prosty kod przedstawic za pomocą klasy, czy rozbicie na klase taką jak poniżej, z takimi metodami wystarczy?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 568 Pomógł: 192 Dołączył: 7.03.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tworzenie klasy dla małego skryptu nie jest opłacalne, proponuje stworzyć własnego cms, a raczej na gotowym frameworku próbować tworzyć strony i rozszerzenia. Klasa będzie przydatna o ile w przyszłości planujesz rozbudowę skryptu, tworzysz powiązania itp.
Spróbuj napisać klasę artykułów pod sql a nie na plikach. Poczytaj na portalu o oop i w topicach użytkowników. |
|
|
![]()
|
|
ta wyrwana z kontekstu podstrona jest częścią większego projektu, pliki zastepuje bazą mysql, i chciałem zacząć pisać wszystko obiektowo a odsyć słabo się na tym znam.. dziękuje za poradę (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 17:46 |