![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 3.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Przepraszam od razu z góry za wszystko. Tak na wszelki wypadek. Jaki mam problem? Chcę stworzyć formularz w php. I nie wiem, jak się do tego zabrać.
Ma to wyglądać tak: 1kg kawy Arabica - 50 zł 1kg kawy Robusta - 100zł 1kg kawy rozpuszczalnej - 30zł itd. Wchodzi klient na stronę. Ma pola wyboru obok gatunków kaw : 1kg, 2kg, 3kg, 4kg, 5kg, 6 kg, 7kg, 8kg, 9kg, 10kg itd. I teraz najtrudniejsze: W zależności od tego ile wybierze kilogramów danej kawy , to skrypt ma sumować. Do tego w zależności od tego, ile kg wybierze, to dostaje upust. Upust: 5kg - 10% 10kg - 20% Wynik ma wyglądać tak: 10 kg kawy Arabica - 500 zł minus 20% = 400 zł 5kg kawy Robusta - 500 zł minus 10% = 450 zł 10 kg kawy rozpuszczalnej - 300 zł minus 20% = 240 zł To chyba wszystko. P.S. Czy będę zmuszony skorzystać z bazy MySQL ? Wolę to wiedzieć od razu. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Aby w razie czego przygotować plik SQL, lub ręcznie wklepać do bazy co trzeba. Formularz ma być wysłany mailem przy pomocy mailer.php. Zależy mi na szybkiej odpowiedzi. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 3.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To ma być cennik na kilkaset gatunków kaw z cenami. Skrypt ma mnożyć kilogram razy cena razy upust w procentach powyżej odpowiedniej wielkości kilogramów według schematu. Skrypt nawet teoretycznie nie musi przeliczać upustu, może sprawdzać, że kilogramy mieszczą się w widełkach i oznaczać upust informacją w formularzu, który zostanie wysłany e-mail-em. Aczkolwiek najlepiej, by obliczał upust i podawał konkretne ceny za każdy gatunek kawy i na końcu sumował dodatkowo wszystko razem.
Przy zakupie powyżej 21kg -5% upustu Przy zakupie powyżej 31kg-10% upustu Przy zakupie powyżej 41kg-15% upustu Przy zakupie powyżej 80kg-Upust indywidualny Przy zakupie powyżej 21kg wysyłka na nasz koszt Upusty dotyczą wszystkich kaw Koszt wysyłki do 21kg 25zł+VAT z pobraniem Chodzi mi o to, jakiej funkcji muszę użyć, tudzież zmiennej? Czyli, jak zmodyfikować skrypt? Mogą być podpowiedzi, czego szukać, może wtedy znajdę odpowiednie funkcje i zmienne, i sam sobie napiszę skrypt. Wtedy na pewno go tu wkleję. Domyślam się , że to kwestia napisania kawałka kodu, który ma sprawdzać ile kilogramów wybrał klient , dokonywać operację mnożenia i zwracać wynik. Byłbym niezmiernie wdzięczny za jakikolwiek ślad naprowadzający mnie na cel. Znalazłem coś takiego w sieci: Najpierw plik connection.php, w którym napiszemy funkcję służącą nam do połączenia z bazą danych. connection.php
Teraz zapytanie do bazy danych, dzięki któremu stworzymy tabelki i pola, w które wstawimy dane z formularza. install.php
Formularz w html dodaj.html
Dodawanie danych do bazy danych dodaj.php
Ten post edytował webrunner1981 3.02.2010, 21:43:55 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 255 Pomógł: 16 Dołączył: 4.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
oczekujesz gotowca ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 1 Dołączył: 27.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Taki będę że cie naprowadzę:
1. Musisz mieć bazkę Mysql gdzie robisz sobie tabelę kawy 2. Deklarujesz id, nazwę, opakowanie i cenę jednostkową. 3. W skrypcie deklarujesz zmienne $ilosc_zamowiona i $ rabat 4. Wczytujesz sobie cene wybranej kawy z bazy mnożysz przez ilosc i odejmujesz rabat Np $wynik=($cena_jedn * $ilosc) - $rabat To wszycho zapisujesz sobie w drugiej tabelce np zamowienia i tyle |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 92 Pomógł: 3 Dołączył: 6.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie zapomnij o mysql_close bo jeśli będziesz miał limity jednoczesnych połączeń do mysql to mozesz mieć problem z działaniem strony.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 5.10.2025 - 21:36 |