![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 110 Pomógł: 10 Dołączył: 3.09.2006 Skąd: Bishop Auckland Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Próbuję więc zrobić prosty upload pliku z użyciem JS, PHP i AJAX. Nic skomplikowanego, nie potrzebuję żadnego paska postępu ani nic takiego.
Mam więc forumlarz na stronie, prosty, tylko wybranie pliku, przy naciśnięciu uruchamiam skrypt JS, który oczywiście wysyła zapytanie xmlhttprequest . Wszystko działa poprawnie, bo dostaję odpowiedź, ale zawsze zwraca FALSE. Wszystko dlatego, że nie mogę pobrać pliku i jego informacji w skrypcie PHP, a więc tak wygląda formularz:
użycie powyższego kodu nie działa, zwraca pustkę, pytanie więc jak dostać się do tego pliku z poziomu pliku od ajaxowego zapytania? edit: pobawiłem się jeszcze tym trochę, ale nie mogę rozgryźć jak uniknąć przeładowania strony. zamieniłem input na submit i uchwyt na onSubmit, próbowałem też uchwyt zrobić do FORM a nie INPUT SUBMIT, ale wtedy dostaje odpowiedź z ajaxa UNDEFINED. skończyły mi się pomysły Ten post edytował TheaSiX 30.01.2010, 23:56:59 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 366 Pomógł: 261 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Samym ajaxem nie wyślesz pliku ponieważ zapytanie ajaxowe zawsze wysyła nagłówek:
Kod application/x-www-form-urlencoded Dlatego nie odbierzesz po stronie php nic w tablicy $_FILES. No i dlatego potrzebna jest inna kontrolka która to zapytanie wyśle z innymi nagłówkami jak Flash / Java / Itp. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 110 Pomógł: 10 Dołączył: 3.09.2006 Skąd: Bishop Auckland Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to w takim razie na jakiej zasadzie działa to:
http://valums.com/wp-content/uploads/ajax-...demo-jquery.htm czy tu chodzi właśnie o jQuery? ten skrypt z linku jest zbytnio skomplikowany na moje potrzeby.. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 366 Pomógł: 261 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Za pomocą ramek też można, poprostu nie wymieniłem tej kontrolki bo to wkońcu iframe
![]() Suma, sumarum trzeba zrobić hack'a - jakiego, to już Twój wybór, Ten post edytował melkorm 31.01.2010, 00:28:20 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 18:54 |