![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 27.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich,
Jestem początkujący i uczę się php od niedawna. Jak uzyskać dostęp do zmiennych z innego pliku? Plik transakcja-autor.php (funkcja dodawania nowych autorów)
Plik index.php (strona główna z linkiem dodajautora)
if ($sql) //Tutaj nie wiem jak to zrobić, żeby wyświetlił się komunikat, że dodano rekord, czyli jak uzyskać dostęp do zmiennych //z pliku transakcja-autor.php? { echo '<p>Dodano rekord!</p>'; } else { echo '<p>Błąd!</p>'; } Plik dodajautora.php (formularz) - fragment kodu
Ten post edytował boy76 27.01.2010, 18:04:59 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Użyj sesji $_SESSION
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 27.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
session_start() mam w każdym pliku
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 11 Dołączył: 20.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli użyjesz require() lub require_once () to będziesz miał dostęp do zmiennych z wczytanego pliku.
http://www.kess.snug.pl/php_manual/function.require.html |
|
|
![]()
|
|
Jak to napisać, żeby nie było napisu
Błąd! na stronie index.php Jaki warunek napisać, żeby ten komunikat był wyświetlony (dodano rekord, w przeciwnym razie Błąd), ale tylko po wypełnieniu formularza do bazy? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 11 Dołączył: 20.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz zrobić tak.
Wczytaj zawartość pliku transakcja-autor.php za pomocą require() dzięki temu będziesz miał dostęp do zmiennych z tego pliku. Wynik zapytania sprawdzisz tak:
A to czy strona została przekierowana z formularza czy pliku z zapisem do bazy możesz sprawdzać wprowadzając jakąś dodatkową zmienną z określoną wartością przechowywaną np. w sesji. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.09.2025 - 22:03 |