![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 80 Pomógł: 0 Dołączył: 17.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
znalazłem ostatnio taki oto gotowy kod rejestracji/logowania na stronę: http://php.about.com/od/finishedphp1/ss/php_login_code.htm Czy ten kod jest bezpieczny? Jeśli nie, to bardzo proszę o wyjaśnienie. Chodzi mi głównie o cookiesy/sesje - czy takie wykorzystanie jest prawidłowe. Z góry dziękuję. Ten post edytował cafepl_com 23.01.2010, 19:34:39 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 1 Dołączył: 23.01.2010 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod logowania i rejestracji wydaje się bezpieczny. Jednak zalecam do budowania zapytań do bazy danych bibliotekę PDO.
Czy na pewno potrzebujesz zakładanie ciasteczek po przez funkcje setcookie()? Myślę, że łatwiej będzie Tobie operować z pomocą takich funkcji jak session_start(), session_destroy() i globalna tablica $_SESSION. Pozdrawiam, ML |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 80 Pomógł: 0 Dołączył: 17.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziękuję za szybką odpowiedź.
Chciałbym mieć możliwość "zapamiętaj mnie" przy logowaniu, a do tego cookie'sy raczej są niezbędne. Chyba, że jest jakiś inny sposób, o którym nie wiem. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 915 Pomógł: 210 Dołączył: 8.09.2009 Skąd: Tomaszów Lubelski/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jakoś dziwnie napisany ten skrypt.
W kodzie powyżej nie podoba mi się: 1) Najpierw md5 a potem addslashes? Hm. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) 2) Dwukrotne addslashes na $_POST['username], bo parenaście linii wcześniej:
Po za tym, używanie niepotrzebnych dodatkowych zmiennych np. w tym wypadku usercheck:
Dalej przeleciałem tylko pobieżnie. Ogólnie pani Angela Bradley się nie popisała i dla mnie wygląda amatorsko, nie polecam. Ten post edytował redeemer 23.01.2010, 19:52:26 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 1 Dołączył: 23.01.2010 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A... jeśli potrzebujesz taką funkcjonalność to jak najbardziej. Mały hint. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Jakoś dziwnie napisany ten skrypt.
W kodzie powyżej nie podoba mi się: 1) Najpierw md5 a potem addslashes? Hm. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) 2) Dwukrotne addslashes na $_POST['username], bo parenaście linii wcześniej:
Po za tym, używanie niepotrzebnych dodatkowych zmiennych np. w tym wypadku usercheck:
Dalej przeleciałem tylko pobieżnie. Ogólnie pani Angela Bradley się nie popisała i dla mnie wygląda amatorsko, nie polecam. Co nie zmienia faktu, że podstawowe zabezpieczenia są. Chyba, że rzeczywiście cafepl__com chce użyć na tym Ctrl+C, Ctrl+V, wtedy nie bardzo, ale wierzę, że po prostu chce mieć tylko pogląd na użyte funkcje. |
|
|
![]()
|
|
Bez przesady, nigdy nie kopiuję w całości kodu bez gruntownych oględzin i własnych poprawek (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Co do hinta, ten kod jest bezpieczny? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Bez przesady, nigdy nie kopiuję w całości kodu bez gruntownych oględzin i własnych poprawek (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Co do hinta, ten kod jest bezpieczny? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) NIE, ten kod nie jest bezpieczny, ale masz tam pokazane jak mniej więcej zaimplementować funkcjonalność, którą wymagasz. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) W Internecie jest masa publikacji jak zabezpieczyć skrypty PHP, które wykonują zapytania do bazy, więc nie powinieneś mieć problemów, użyj jeszcze tylko troszkę własnej wyobraźni. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 21:21 |