![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 7.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam !
Od niedawna zacząłem naukę w PHP. Html i CSS mam już za sobą i jakoś sobie radzę. W php też już piszę nieduże skrypty. I teraz mam do Was pytanie: Jak się najlepiej Waszym zdaniem za to zabrać ? Wiele czytałem o programowaniu obiektowym i proceduralnym. Posiadam książkę Vademecum Profesjonalisty i tam często są rozwiązane problemy stosując oba rodzaje programowania. Czy nie znając dobrze programowania strukturalnego jest sens brać się za obiektowe ? A może od razu nastawiać się na coś co ma większą przyszłość ? Z góry dziękuję za wszystkie rady i proszę o wyrozumiałość (początkujący jestem ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 5.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najlepsza nauka to chyba nauka praktyczna.
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 102 Pomógł: 13 Dołączył: 16.10.2009 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie zaczynaj programowania obiektowego, bez znajomości programowania strukturalnego. Choćby dlatego, że wypada znać podstawy.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 7.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czyli narazie sobie odpuścić? Obecnie przerabiam rozdział (vademecum prof.) Łączenie się z bazą MYSQL za pomocą php. Autor książki podchodzi tam do tematu na dwa sposoby (obiektowy php i strukturalny). Zrobiłem kilka skryptów na stronkę z wykorzystaniem bazy danych i programowania obiektowego i wtedy pojawiły się moje pierwsze wątpliwości co do wyboru sposobu. Może faktycznie pójdę w programowanie strukturalne, a jak się trochę wprawię zacznę poznawać tajniki obiektówki...
Pozdrawiam ! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 149 Pomógł: 7 Dołączył: 6.01.2010 Skąd: Opole Lubelskie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Popieram zdanie Julka
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 235 Pomógł: 17 Dołączył: 18.07.2007 Skąd: Białystok Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak jak wspomnieli poprzednicy grunt to praktyka ;] co do obiektówki, nie ma co czekać ;] Nie porzucisz przeciez PDO na rzecz mysql_* ;] podstawy obiektówki to pikuś a będziesz je musiał znać jeśli chcesz korzystac np z PDO. Zapewne za jakiś czas poczytasz o rozdzieleniu wyglądu od kodu i wtedy : "Eureka ! Smarty, OPT to cudowne". Trudniej będzie gdy dojdziesz do wzorców projektowych ;]
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 182 Pomógł: 115 Dołączył: 4.03.2009 Skąd: Myszków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Programowanie obiektowe jest bardziej intuicyjne, IMO nie warto zaczynać nauki od strukturalnego.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 149 Pomógł: 7 Dołączył: 6.01.2010 Skąd: Opole Lubelskie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Programowanie obiektowe jest bardziej intuicyjne, IMO nie warto zaczynać nauki od strukturalnego. Ja bym się nie zgodził do końca z tym stwierdzeniem. Owszem, jeżeli ktoś miał do czynienia z programowaniem wcześniej (np. w C++) to faktycznie można zabierać się za obiektowe. Jednak, jeżeli jest to osoba, która dopiero zaczyna przygodę z programowaniem to najprościej będzie zacząć od strukturalnego. Wiem to po własnych doświadczeniach.. dopiero po dobrym poznaniu podstaw PHP pojąłem idee programowania obiektowego. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 182 Pomógł: 115 Dołączył: 4.03.2009 Skąd: Myszków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z C++ to trochę wyjechałeś, od niego to już na pewno się nie powinno zaczynać, bo się szybko człowiek zniechęci.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 952 Pomógł: 154 Dołączył: 20.01.2007 Skąd: /dev/oracle Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A niby czemu nie powinno się zaczynać nauki od obiektówki lub wprowadzać jej bardzo wcześnie? Są języki, gdzie w ogóle nie ma programowania strukturalnego (Java). Całość opiera się na naturalnym sposobie postrzegania świata przez człowieka i podstawy można bardzo prosto pojąć, jak są przyzwoicie wytłumaczone. W dodatku w PHP jest już parę (czasem nawet dość istotnych) rozszerzeń, które nie mają swych strukturalnych odpowiedników, a praktycznie wszystkie nowe mają także wersję OOP. Niemal wszystkie poważniejsze biblioteki programistyczne są napisane z wykorzystaniem OOP. Tematyka programowania obiektowego jest bardzo rozległa, ale przecież nikt nie mówi, by faszerować początkujących całą możliwą wiedzą.
-------------------- Specjalista ds. głupich i beznadziejnych, Zyx
Nowości wydawnicze: Open Power Collector 3.0.1.0 | Open Power Autoloader 3.0.3.0 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 12:33 |