![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 95 Pomógł: 0 Dołączył: 25.07.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam
Napisalem skrypt ktory oblicza %podobienstwa miedzy wyrazem wpisanym w okienko i wyrazami w pliku txt. Chcialbym posortowac wyniki podobienstwa od najwiekszego do najmniejszego. Probowalem funkcji sort sort_numeric itd ale to dziala tylko na tablice, a tych % nie mam jak wpisac do tablicy bo za kazdym razem, gdy wpisze sie inny wyraz w okienku to sa inne % podobienstwa. Kombinowalem troche ale nie wychodzi mi ciagle... Bede wdzieczny za kazda porade PS Do obliczenia % podobienstwa uzylem funkcji similar_text |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Yyy... ale to przecież porównujesz po kolei każdy wyraz z pliku tekstowego z podanym - więc naturalnym byłoby użycie tablicy do przechowywania tych słów. Później w trakcie sprawdzania podobieństwa robisz tak by w rezultacie otrzymać tablicę typu:
Kod Array ( Później już tylku sort i foreach do wyświetlenia wyników.
[slowo1] => 2, [slowo5] => 42, [slowon] => 15 ) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 95 Pomógł: 0 Dołączył: 25.07.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
no rzeczywiscie wybralem glupszy sposob na przechowywanie slow, zaraz sprobuje w array je wstawic
Napisalem cos takiego i wyswietla sie lista gier oraz obok % podobienstwa, tylko ze lista gier to tablica a % to juz inna zmienna, a ja chcę umiescic w tablicy i nazwy gier i ich %, tak jak poradzil mi kolega wyzej. Moze moglby ktos pomoc, bo nadal mi nie wychodzi. Dzieki za wszelkie rady
Ten post edytował Savail 6.01.2010, 16:25:53 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1) Nie jestem Twoim kolegą. (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
2) Zamiast tego for-a użyj foreach-a 3) Przed pętlą utwórz sobie pomocniczą zmienną $result, która będzie tablicą 4) Przy każdym przejściu pętli dopisuj do pow. zmiennej kolejny element, gdzie kluczem jest aktualnie przetwarzany wyraz, a wartością wynik similar_text(...) |
|
|
![]()
|
|
ok zrobilem to tak i dziala (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Dzieki za pomoc
Ten post edytował Savail 7.01.2010, 17:21:24 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 152 Dołączył: 9.04.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Kombinowalem ale nie wiem czemu robie to niepoprawnie, tylko ze teraz mam problem z posortowaniem tablicy $result tak aby wyniki z najwyzszym podobienstwem wysiwetlaly sie jako pierwsze... Obrecnie mam taki kod:
Wyswietlaja sie tak jak chcialem nazwy porownywanych slow oraz % ich podobienstwa Ten post edytował Savail 7.01.2010, 21:06:55 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 17:56 |