![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 371 Pomógł: 18 Dołączył: 23.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Chciałem sobie za pomocą php zrobić coś takiego, aby dynamicznie zmieniać tytuł strony napisanej w html. Zrobiłem taki kod :
Kod <html> <head> <title><?php echo $tytul; ?></title> </head> <body> <?php $tytul = "Tytuł strony"; ?> </body> </html> Chciałem spróbować czy to zadziała, bo jeśli by działało to w przyszłości zrobiłbym sobie pewien formularz wysyłający tytuł do bazy MySQL, następnie plik config.inc.php w którym bym zamieścił kod SQL odpowiedzialny za pobranie tytułu z tabeli i zapisałbym to w zmiennej, a następnie wyświetliłbym zmienną między znacznikami <title> . Jednak kod który stworzyłem nie działa i nie wiem czy jest to wina mojego błędu, literówki czy nie da się czegoś takiego zrobić.. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
najpierw wyswietlasz zmienna $tytul a dopiero potem do niej cos przypisujesz. Ty myslisz za jakim cudem to ma ci dzialac?
przyklad obrazowy: najpierw z talerza "zjadasz" zupe a dopiero po "zjedzeniu" nalewasz do tego talerza zupe i dziwisz sie ze czujesz sie jakbys nic nie zjadl (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 371 Pomógł: 18 Dołączył: 23.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
rozumiem, wytłumaczyłeś to "obrazowo"...
No więc jak mogę to zmienić? Bo za pomocą require to i tak będzie później dopiero. Zmienną zawrzeć w sesji czy jak ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Bo za pomocą require to i tak będzie później dopiero No to masz źle zaprojektowany system, skoro to będzie dopiero później... najpierw ma byc logika a dopiero potem wyswietlanie.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 675 Pomógł: 286 Dołączył: 15.06.2009 Skąd: Wieliczka Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
facepalm...
najpierw musisz nalać zupę, a potem ją zjeść (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) najpierw przypisujesz, potem wyświetlasz... EDIT: spóźniłem się Ten post edytował Pawel_W 4.01.2010, 12:25:58 |
|
|
![]()
|
|
no tak, zapomniałem że przecież php można użyć przed html'em... Dzięki.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 25.08.2025 - 07:36 |