![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 662 Pomógł: 45 Dołączył: 26.03.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Robię pewien projekt w kohanie i zastanawiam się jak zrobić jedną rzecz, mianowicie:
Na każdej podstronie będzie rozbudowane menu (dane pobierane z bazy, ify różne itp.) więc musi to być zrobione jako osobny kontroler a nie jako widok. I teraz pytanie jak to rozwiązać, żeby łatwo jakoś podłączać do każdego widoku menu, które będzie wpierw pobierane z bazy a później obrabiane w php i wyświetlane w widoku. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 349 Pomógł: 72 Dołączył: 22.01.2008 Skąd: Wadowice/Oświęcim Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja proponuje zrobić helpera. Później sobie go wywołasz w widoku i będzie ok.
Utwórz sobie helper, zrób model który będzie pobierał dane, niech tworzy ci tablice odnośników, a później w helperze pobierz dane z modelu i przekaż do widoku menu i tyle (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w Kohanie v3 jest wprowadzone HMVC czyli wywoływanie kontrolera z kontrolera ( masło maślane )
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 428 Pomógł: 128 Dołączył: 17.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli korzystasz z Kohany 2.x to też możesz sobie zaimplementować HMVC. HMVC in Kohana.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 253 Pomógł: 29 Dołączył: 18.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Trochę improwizuje ale ..może załatwić to dziedziczeniem.
Kontroler główny dziedziczy po kontrolerze menu. Ten post edytował tvister 29.12.2009, 23:23:47 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 627 Pomógł: 33 Dołączył: 1.05.2005 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
MY_controller lub po prostu kontroler nadrzedny. rekomenduje to drugie, podobnie robie z modelami.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Jest jeszcze inne rozwiązanie. Jeśli miałeś styczność z Symfony to na pewno kojarzysz komponenty - bardzo przyjemne bajerki. Swego czasu napisałem klasę, która przenosi ideę komponentów z Symfony do Kohany (komponeny a'la Symfony). U mnie sprawdza się to znakomicie!
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 662 Pomógł: 45 Dołączył: 26.03.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za pomoc, zrobiłem to za pomocą modelu który generuje mi odpowiednią tablicę + widok który "ubiera" to w html. Całkiem przyjemne wyjście.
@phpion - Twój sposób jest super, ale niestety nie mam za bardzo czasu, ale na pewno zapoznam się z nim bliżej (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 25.08.2025 - 01:56 |