Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Czy ten laptop warto kupić?
Darek82

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Mam pytanie czy ten laptop w tej cenie do prac w Photoshopie i ogolnie do uzytku jest to dobry zakup myslicie podaje linka

http://www.neo24.pl/komputery-i-akcesoria/...-w300-a232.html

Szukam jakiegos laptopa a teraz niby okres promocji
http://www.neo24.pl/komputery-i-akcesoria/...-w300-a232.html
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 7)
erix

Grupa: Moderatorzy

SiS Mirage/Intel GMA raczej się nie nadaje do tego celu. Wątpię, aby była w nich sprzętowa akceleracja kompatybilna z Photoshopem.

Szukaj czegoś z dedykowaną grafiką ATI/nVidia, bo inaczej po prostu się zamęczysz.

--------------------

ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW!
+Quote Post
darko

-----

15.6'' dla grafika to malutko, ponadto jw. przydałaby się jakaś lepsza karta graficzna.

--------------------
Nie pomagam na pw, tylko forum.
+Quote Post
Zyx

-----

Do prac w Photoshopie to w monitor porządny raczej inwestuj, a później się martw nad sprzętowymi akceleracjami itd., bo matryce TN stosowane w laptopach i większości monitorów dla mas mają tyle wspólnego z odwzorowaniem kolorów, co piernik z wiatrakiem. W dodatku matryce GLARE nadają się bardziej do powieszenia w łazience w miejsce lustra, a nie do wyświetlania czegokolwiek w warunkach innych niż ciemna piwnica. Co z tego, że Ci laptop nie będzie przymulać w trakcie prac, kiedy grafika będzie się nadawała do śmieci z powodu przekłamań kolorystycznych?

Ten post edytował Zyx 29.12.2009, 22:07:57

--------------------
Specjalista ds. głupich i beznadziejnych, Zyx
Nowości wydawnicze: Open Power Collector 3.0.1.0 | Open Power Autoloader 3.0.3.0
+Quote Post
Daiquiri

Grupa: Administratorzy

Dużo pracuję w Photoshopie i w kwestii jego "działania" na tym sprzęcie:
- jeżeli nie przeszkadza Ci dłuższy czas ładowania się programu,
- jeżeli NIE MASZ ZAMIARU korzystać z filtrów,
- jeżeli nie obrabiasz dużych rozmiarem np. fotek (przez dużych rozumiem już kilka megolców, bo jak nałożysz kilka masek i warstw to Ci laptop może powiedzieć "umieram"...),
- jeżeli nie przeszkadza Ci, że PS będzie Ci od czasu do czasu kwilił "daj mi chwilę",
- i kilka innych,

To bierz. Bo tak naprawdę, jeżeli w Photoshopie korzystasz z podstawowych narzędzi do np. projektowania stron czy ikon rastrowych, to będzie działał (uwzględniając powyższe). Natomiast, czegokolwiek w 300dpi (jeżeli zajdzie taka potrzeba), moim zdaniem, bez wyrwania wszystkich włosów z głowy nie obrobisz sciana.gif . Jeżeli ma to być to laptop do zastosowań takich jak powyższe, to nie martwiłabym się o straszne przekłamania. PS z zasady nie jest przeznaczony do składania czegokolwiek do druku - a i w tym przypadku korzysta się ze wzornika. A "przekłamania" zawsze są - mniejsze lub większe. Dochodzą do tego jeszcze kąt pod jakim patrzymy na projekt, kalibracja - blablabla :-). Co innego, że praca (w PSie) na tym sprzęcie może przypominać sunięcie szmatą owiniętą na kiju po niezbyt czystej podłodze.

PS. Zobacz na wymagania PSa... zerknęłam na pudło od pakietu i widzę 1GB RAMu, 10GB miejsca i średni procek - ale to są wymagania pod Mac'a, nie wiem na ile różnią się one dla PCeta.
+Quote Post
erix

Grupa: Moderatorzy

Jadę na 615, ale prócz CPU, to reszta bebechów jest podobna.

Nie ma chyba gorszego zarządzania wiatrakiem niż w tym BIOS-ie. A niestety, nie ma - póki co - alternatywnego. Prócz tego można się jeszcze przyczepić do głośnika mono (!), ale reszta jest naprawdę przyzwoita (w tym dwukanałowy kontroler pamięci; nie pamiętam, czy w 610 też).

No i szkoda, że 610 = Intel GMA...

--------------------

ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW!
+Quote Post
zecik1976

-----

Generalnie jeśli to ma być sprzęt do pracy to odpuść sobie te tandety poniżej 2 tys. zł. Tanie laptopy no name mają świetne parametry tylko w teorii, a tak naprawdę pracują tak jakbyś np. do poloneza wstawił silnik od Corvetty. Co z tego, że będzie tam 440 koni jak to dalej będzie polonez i przy większej prędkości na zakręcie się wywróci.
Jeśli laptop ma być Twoim narzędziem pracy to szukaj czegoś markowego i z troszkę wyższej pólki. Ja chcę niedługo zmienić laptop i wyczaiłem tylko jeden model, który tak naprawdę mi pasuje. To jest HP Pro Book i ma coś czego nie ma żaden inny laptop chyba. Otóż nie ma zasysania chłodzenia od dołu i można na nim pracować na kolanach, na kołdrze i gdzie się tylko chce. Ja pracuję na laptopie wszedzie gdzie się da i takie coś jest dla mnie ważne bo pracując w łóżku zajeździłem już SONY VAIO i nie wspominając już o jakiś badziewnych Asusach.

--------------------
Forum
+Quote Post
Daiquiri

Grupa: Administratorzy

Cytat(Kalachan @ 11.01.2010, 19:54:33 ) *
A czemu jako grafik nie pracujesz na stacjonarnym?

A co jest złego w "niepracowaniu" na stacjonarce? Ja pomimo posiadania owej "stacjonarki" siedzę głównie na MacBooku i nie widzę w tym niczego zdrożnego.

@up i jeszcze jedno:
15" to wcale nie jest mało - jak masz potrzebę pracy przy "dużym" ekranie to polecam zewnętrzny monitor, bo 17" tego nie załatwi.

Ten post edytował Daiquiri 13.01.2010, 20:37:45
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 22.08.2025 - 10:07