![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 130 Pomógł: 0 Dołączył: 27.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam pytanie czy ten laptop w tej cenie do prac w Photoshopie i ogolnie do uzytku jest to dobry zakup myslicie podaje linka
http://www.neo24.pl/komputery-i-akcesoria/...-w300-a232.html Szukam jakiegos laptopa a teraz niby okres promocji http://www.neo24.pl/komputery-i-akcesoria/...-w300-a232.html |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
SiS Mirage/Intel GMA raczej się nie nadaje do tego celu. Wątpię, aby była w nich sprzętowa akceleracja kompatybilna z Photoshopem.
Szukaj czegoś z dedykowaną grafiką ATI/nVidia, bo inaczej po prostu się zamęczysz. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
15.6'' dla grafika to malutko, ponadto jw. przydałaby się jakaś lepsza karta graficzna.
-------------------- Nie pomagam na pw, tylko forum.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 952 Pomógł: 154 Dołączył: 20.01.2007 Skąd: /dev/oracle Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do prac w Photoshopie to w monitor porządny raczej inwestuj, a później się martw nad sprzętowymi akceleracjami itd., bo matryce TN stosowane w laptopach i większości monitorów dla mas mają tyle wspólnego z odwzorowaniem kolorów, co piernik z wiatrakiem. W dodatku matryce GLARE nadają się bardziej do powieszenia w łazience w miejsce lustra, a nie do wyświetlania czegokolwiek w warunkach innych niż ciemna piwnica. Co z tego, że Ci laptop nie będzie przymulać w trakcie prac, kiedy grafika będzie się nadawała do śmieci z powodu przekłamań kolorystycznych?
Ten post edytował Zyx 29.12.2009, 22:07:57 -------------------- Specjalista ds. głupich i beznadziejnych, Zyx
Nowości wydawnicze: Open Power Collector 3.0.1.0 | Open Power Autoloader 3.0.3.0 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
Dużo pracuję w Photoshopie i w kwestii jego "działania" na tym sprzęcie:
- jeżeli nie przeszkadza Ci dłuższy czas ładowania się programu, - jeżeli NIE MASZ ZAMIARU korzystać z filtrów, - jeżeli nie obrabiasz dużych rozmiarem np. fotek (przez dużych rozumiem już kilka megolców, bo jak nałożysz kilka masek i warstw to Ci laptop może powiedzieć "umieram"...), - jeżeli nie przeszkadza Ci, że PS będzie Ci od czasu do czasu kwilił "daj mi chwilę", - i kilka innych, To bierz. Bo tak naprawdę, jeżeli w Photoshopie korzystasz z podstawowych narzędzi do np. projektowania stron czy ikon rastrowych, to będzie działał (uwzględniając powyższe). Natomiast, czegokolwiek w 300dpi (jeżeli zajdzie taka potrzeba), moim zdaniem, bez wyrwania wszystkich włosów z głowy nie obrobisz ![]() PS. Zobacz na wymagania PSa... zerknęłam na pudło od pakietu i widzę 1GB RAMu, 10GB miejsca i średni procek - ale to są wymagania pod Mac'a, nie wiem na ile różnią się one dla PCeta. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Jadę na 615, ale prócz CPU, to reszta bebechów jest podobna.
Nie ma chyba gorszego zarządzania wiatrakiem niż w tym BIOS-ie. A niestety, nie ma - póki co - alternatywnego. Prócz tego można się jeszcze przyczepić do głośnika mono (!), ale reszta jest naprawdę przyzwoita (w tym dwukanałowy kontroler pamięci; nie pamiętam, czy w 610 też). No i szkoda, że 610 = Intel GMA... -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 9.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Generalnie jeśli to ma być sprzęt do pracy to odpuść sobie te tandety poniżej 2 tys. zł. Tanie laptopy no name mają świetne parametry tylko w teorii, a tak naprawdę pracują tak jakbyś np. do poloneza wstawił silnik od Corvetty. Co z tego, że będzie tam 440 koni jak to dalej będzie polonez i przy większej prędkości na zakręcie się wywróci.
Jeśli laptop ma być Twoim narzędziem pracy to szukaj czegoś markowego i z troszkę wyższej pólki. Ja chcę niedługo zmienić laptop i wyczaiłem tylko jeden model, który tak naprawdę mi pasuje. To jest HP Pro Book i ma coś czego nie ma żaden inny laptop chyba. Otóż nie ma zasysania chłodzenia od dołu i można na nim pracować na kolanach, na kołdrze i gdzie się tylko chce. Ja pracuję na laptopie wszedzie gdzie się da i takie coś jest dla mnie ważne bo pracując w łóżku zajeździłem już SONY VAIO i nie wspominając już o jakiś badziewnych Asusach. -------------------- Forum
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
A czemu jako grafik nie pracujesz na stacjonarnym? A co jest złego w "niepracowaniu" na stacjonarce? Ja pomimo posiadania owej "stacjonarki" siedzę głównie na MacBooku i nie widzę w tym niczego zdrożnego. @up i jeszcze jedno: 15" to wcale nie jest mało - jak masz potrzebę pracy przy "dużym" ekranie to polecam zewnętrzny monitor, bo 17" tego nie załatwi. Ten post edytował Daiquiri 13.01.2010, 20:37:45 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 10:07 |