![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 0 Dołączył: 20.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam !
Mam taki problem otóż mam formularz w którym jest lista wyboru, i chciałbym aby po wybraniu jakiejś opcji została zaktualizowana zmienna $x, która z kolei miała by być wyświetlona miedzy cudzysłowami , ale nie wiem jak tego dokonać kombinowałem coś z JS ale jestem za słaby. Będę wdzięczny za pomoc. Poniżej fragment formularza by lepiej zrozumieć mój problem: (IMG:http://www.fototube.pl/pictures/untitled58.png) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rozumiem, że tam masz:
Cytat W bazie dla arkusza informatyk znajdują 123 zadania I chcesz zmienić i informatyk i liczbę 123 (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Jeśli tak to poczytaj też o AJAX-sie, żeby dynamicznie zmienić PHP-owską zmienną $x. Lub przy wczytywaniu strony niech PHP tworzy rodzaj zmiennych z ilością tych rekordów, coś ala: Kod <script> var informatyk = <?php echo($ilość_rekordów_dla_informatyka); ?>; var teleinformatyk = <?php echo($ilość_rekordów_dla_teleinformatyka); ?>; ... <script> i połącz to z tym co napisał przedmówca. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 0 Dołączył: 20.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hi !
Kurcze coś nie działa, ale zapewne to wina źle wywoływanej zmiennej JS. Zrobiłem tak:
Dynamiczne zmieniająca się zmienna PHP rozwiązała by wszystko w JS i innych jestem zielony. Będę wdzięczny z dalszą pomoc. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tragedia (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
No to od początku: - najpierw musisz zrobić zmienne JS, które będą w sobie zawierać informacje na temat ilości rekordów dla poszczególnych kategorii - przy zamianie select-a wykonuje się zdarzenie change, w którym musisz wywołać odpowiednią funkjcę - funkcja ta musi zmienić zawartość 2 elementów o odpowiednich id Przykład bez PHP: Kod <script> var test1 = 123;//te dane musisz pobrać z PHP var test2 = 456;//te dane musisz pobrać z PHP var test3 = 789;//te dane musisz pobrać z PHP function changeit(zmienna){ document.getElementById('pole').innerHTML = zmienna + ' - '+ eval(zmienna); //eval to niekoniecznie najlepsze rozwiązanie } window.onload = function(){ changeit('test1'); } </script> <select onchange="changeit(this.value);">'; <option value='test1'>test1</option> <option value='test2'>test2</option> <option value='test3'>test3</option> </select> <br> <span id="pole"></span> Lub skorzystaj z AJAX-a. Jak nie chcesz robić tego samemu to są różnorakie biblioteki: np. mintAjax lub jQuery Ten post edytował kamil4u 28.12.2009, 13:12:44 |
|
|
![]()
|
|
Źle się rozumiemy,
(IMG:http://www.fototube.pl/pictures/untitleda.png) I najlepiej żeby trzymała to jakaś dynamiczna zmienna, gdyż w dalszej części kodu chciałbym po przetwarzać ją jeszcze trochę. |
|
|
![]()
|
|
Dokładnie to napisał Ci ~skowron-line . Więc nie wiem w czym masz problem... Poczytaj co to takiego "getElementById" i stwórz odpowiedni element - najlepiej span. Wartość zawsze możesz sobie spr. wyciągając ją właśnie z tego elementu lub zapisując ją wcześniej do zmiennej globalnej.... A jak chcesz, żeby zmienna była dostępna z poziomu PHP użyj AJAX-a lub ciasteczka.
|
|
|
![]()
|
|
O to się rozchodzi że gdy skorzystam z tego co napisał kolega w drugim poście tj. posłużę się:
To wówczas wyświetla mi z listy <Select> o nazwie arkusz wszystkie możliwe opcje do wyboru, anie to co ktoś wybrał ! Dokładnie takie coś wyświetla: Będę wdzięczny za pomoc. |
|
|
![]()
|
|
Zanim coś napiszesz spr. wszystkie funkcje, gdyż źle to zrozumiałeś...
Wszystko co potrzebujesz masz w tym temacie. Przeanalizuj też kod podany przeze mnie o 13.09(jak jakiegoś fragmentu nie rozumiesz zapytaj się) Poczytaj o innerHTML i nawigacji po elementach przez DOM. PS. Cytat 1. Id w tym wypadku nie odnosi się do listy rozwijanej, a do elementu HTML o id=pole, którego jeszcze nie masz, a powinien znaleźć się tu:function changeit( v ) 2. { 3. document.getElementById( 'pole' ).innerHTML = v; 4. } Kod echo '</SELECT><br><br>(W bazie dla arkusza <span id="pole"></span> aktualnie znajduje się '.mysql_num_rows($pyt).' pytań.)<br>
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 15:28 |