![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 255 Pomógł: 16 Dołączył: 4.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam taki kod i dziala on bez problemu ale chcialem wrzucic polecenie pingowania mapy strony dla google czyli tworze linka
i dostaje errora o tresci Warning: socket_connect() [function.socket-connect]: Host lookup failed [-10001]: Unknown host Wiem ze pewnie mozna by to zrobic curlem czy czyms innym ale chcialbym wiedziec dlaczego takie rozwiazanie nie dziala dzieki za pomoc ! |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
Cytat Unknown host Nieznany host. Masz pewnie błąd w URL-u. A ogólnie skrypt działa. U mnie zwraca $connect = 'true' dla google.com. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 255 Pomógł: 16 Dołączył: 4.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wiem ze dziala dla google.com
ale jak podaje adres do pingowania mapy strony to wywala blad ten sam link wklejam do opery i smiga dlatego pytam w czym tkwi problem ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 387 Pomógł: 273 Dołączył: 18.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jest różnica pomiędzy samym połączeniem się z google.com na porcie 80, a połączeniem się z google.com i pobraniem strony /webmasters/tools/ping?sitemap=URL_witryny .
Protokół HTTP polega na tym, że przeglądarka: 1. Łączy się z serwerem ("google.com") 2. Wysyła żądanie pobrania odpowiedniej strony ("GET /webmasters/tools/ping?sitemap=URL_witryny HTTP/1.1 Host: google.com" - czy coś w tym stylu, nie pamiętam (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) ). 3. Pobiera odpowiedź od serwera i odpowiednio ją przetwarza. Ty wykonujesz tylko 1 krok, co pozwala sprawdzić jedynie, czy serwer działa (czy da się do niego podłączyć). Domena w $address w Twoim skrypcie służy wyłącznie do jej przemienienia na IP. Wpisując zamiast tego ścieżkę do strony całość nie zadziała - no bo jak niby w IP zawrzeć adres do konkretnego pliku? Takie rzeczy należy przekazać w żądaniu (punkt 2). Właśnie to robią CURL i file_get_contents (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
w takim razie zainteresuje sie cURL'em i dam update
dzieki za pomoc |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 05:01 |