![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 64 Pomógł: 1 Dołączył: 5.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich użytkowników !
Mam jeden problemik, który już częściowo rozwiązałem, mianowicie chodzi mi edycje plików *.txt Gdy edytuję w formacie WINDOWS to gdy w moim prostym edytorze
To gdy daję enter to wiadomo, że w formacie WINDOWS następna linia dodawana jest za pomocą
Zaś w formacie UNIX jest tal jak chce czyli
Ale za pomocą tego edytora zapisuję w formacie WINDOWS Wie może ktoś jak to zmienić? Pozdrawiam i Życzę Wesołych Świąt ! (IMG:style_emoticons/default/party.gif) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zmienić edytor na taki, który poprawnie koduje tekst w utf-8 bez bom ? Również Wesołych!
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 64 Pomógł: 1 Dołączył: 5.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy się dobrze rozumiemy
Plik *.txt jest w kodowanie utf-8 bez BOM Ale mi chodzi o format, tak jak jest w Notepad ++ i wtedy daje kodowanie te co wyżej i tak jest cały czas, a jak zmienię jeszcze format z WINDOWS na UNIX to wtedy tekst we flashu jest poprawnie wyświetlany, ale gdy edytuję po przez stronę (PA) to wtedy zapisuję w kodowaniu takim jak było, ale już w formacie WINDOWS i "Entery" znowu się robią podwójne (IMG:style_emoticons/default/worriedsmiley.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To jak sobie to wyobrażasz? Jeśli plik jest w PA edytowany to MUSI mieć takie kodowanie, jak na stronie, jeśli z jakiś powodów plik pobrany ze strony chcesz np. przekodować to używasz programów typu "gżegżółka", nie da się uniwersalnie spreparować pliku tak, aby był idealny we wszystkich systemach i kodowaniach (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Jak zapiszesz plik jako windows to po wrzuceniu na stronę, gdzie jest np. utf-8 będą krzaki.
Jeśli chodzi o znaki nowej linii to daje się zawsze /r/n - działa w obu systemach. |
|
|
![]()
|
|
Dzięki chłopaki za zainteresowanie, ale się całkowicie nie zrozumieliśmy (IMG:style_emoticons/default/aaevil.gif)
Wystarczy po dodać Co daje nam:
Dzięki jeszcze raz i Wesołych Świąt Życzę ! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 16:56 |