|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 1 Dołączył: 5.04.2007 Skąd: Jarocin Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam
Przejdę od razu do meritum. Klasę modelu dziedziczę po Zend_Db_Table_Abstract. Podczas wykonywania zapytań z warunkiem, np. usunięcie rekordu o id = 5, stosuję kod:
Czy wystarczy to, żeby ZF sam zastosował znaki ucieczki? Czy powinienem mimo wszystko zastosować metodę 'quoteInto':
Analogicznie przy 'select':
czy raczej:
(IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) Pozdrawiam! Ten post edytował Master Pain 18.12.2009, 23:59:03 |
|
|
|
![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%)
|
Akurat w powyższym przypadku nie jest to konieczne, zwłaszcza że:
Cytat Numeric datatypes are not quoted, and other types are quoted. [za:] http://framework.zend.com/manual/en/zend.d...ting.quote-into Dodam, że zależy też od użytego adaptera, w przypadku pdo wydaje się, że w ogóle nie ma potrzeby stosowania metody quoteInto, gdyż parametry są za każdym razem bindowane do znaków zapytania. Cytat Czy wystarczy to, żeby ZF sam zastosował znaki ucieczki? W podanym przez Ciebie przykładzie nie ma miejsca, ani potrzeby na stosowanie znaku ucieczki Ten post edytował darko 18.12.2009, 23:26:16 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 1 Dołączył: 5.04.2007 Skąd: Jarocin Ostrzeżenie: (0%)
|
Fakt, nie pomyślałem, że dla int-ów nie musi być tak samo jak dla stringów. Co w przypadku, jeżeli przekazuję string? Należy stosować quoteInto? I tak, korzystam z PDO.
Ten post edytował Master Pain 18.12.2009, 23:27:27 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%)
|
Przyznam, że nigdy nie korzystałem z tej metody i jakoś mi jej w ogóle nie potrzeba (PDO). Dla PDO nie trzeba, tam każdy parametr jest bezpiecznie "eskejpowany", "quote'owany" etc. i na końcu bindowany do treści zapytania.
Ten post edytował darko 18.12.2009, 23:30:47 |
|
|
|
|
|
|
|
Bardzo dziękuję za odpowiedzi. I to jak szybko!
|
|
|
|
|
|
|
|
Akurat się na święta rozchorowałem i z nudy "siedzę sobie na" forum. No cóż. Wesołych Świąt!
|
|
|
|
|
|
|
|
Oczywiście wkradł się błąd mały, update'y porobione i opisane, ale problem nadal rozwiązany.
Przeszedłem się też po kodzie i ZF i tak korzysta z quoteInto w metodzie _whereExpr, jeżeli klucz tablicy nie jest intem, czyli to, co w moim przypadku. No i również Wesołych Świąt! |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 23.12.2025 - 08:23 |