![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 205 Pomógł: 3 Dołączył: 20.04.2009 Skąd: Jaworzno Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Zauważyłem coś co mnie bardzo interesuje, nie mam jednak aż tak dużego doświadczenia w budowaniu portali internetowych by znać odpowiedź. Więc zwracam się do was z pytaniem, a mianowicie w jakim celu duże serwisy korzystają z subdomen lub dodatkowych domen. Dam konkretne przykłady YOUTUBE : Korzysta z dodatkowych domen m.in ytimg.com gdzie znajdują się wszystkie zdjęcia filmików dodatkowo wszystkie zdjęcia są pod czterema subdomenami ; i1.ytimg.com i2.ytimg.com i3.ytimg.com i4.ytimg.com Allegro : Dodatkowa domena : Allegrostatic.pl - subdomena static.allegrostatic.pl Spryciarze.pl : static.spryciarze.pl Mam pewne przypuszczenia i moim zdaniem używa się tego typu technik do szybszego ładowania się strony. Czy tak? Nie jestem pewny chciałbym poznać wasze zdanie. W jakim celu używa się tego typu subdomen i domen ? -------------------- :) na miliony przyjdzie czas...
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 275 Pomógł: 32 Dołączył: 17.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wielkie strony nie sa lokowane na jednym serwerze tylko czesto na kilku-kilkunastu-kilkudziesieciu, a nazwy pozwalaja serwery rozroznic, i przy okazji ulatwiaja indetyfikacje do czego taki serwer sluzy. np static.* - przechowuje pliki statyczne, nie ma na nim zadnych skryptow, baz danych, tylko np same obrazki, pliki do pobrania, filmy czy inne. czasem tez bywa ze pliki sa kopiowane w takiej samej strukturze na inne serwery celem odciazenia jednego, badz przyspieszenia transferu do uzytkownika (np jeden taki serwer w USA, drugi w Europie, trzeci w Japonii) - skrypt generujacy kod html decyduje ktory jest dla Ciebie najlepszy i dopisuje takie np "i4" zamiast "i3"
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 441 Pomógł: 71 Dołączył: 3.09.2007 Skąd: wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Twoje przypuszczenie są słuszne, wykorzystuje się to w celu szybszego ładowania strony.
Jak się nie mylę związane to jest z ograniczeniem przeglądarek do jednoczesnego ściągania maksymalnie 2 plików z jednej domeny. Zwiększając ilość domen z których ściągamy dane, automatycznie zwiększamy ilość jednocześnie ściąganych plików. Jednak trzeba to robić z umiarem i nie przesadzać z liczbą domen. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
To nie do końca tak jak myślisz... To sztuczka by stary IE się nie zajechał. To są tylko aliasy. Pliki są fizycznie jeden raz, ale można się do nich dostać poprzez X adresów. Wynika to z faktu takiego, że stare IE nie potrafiło z tego samego adresu serwera pobierać więcej niż 1-2 pliki naraz. Nowe przeglądarki mogą i to nie problem dla nich. Ale wyobraź sobie google maps, gdzie masz pobierać po jednym kawałku mapy w IE
![]() ![]() Ten post edytował thek 17.12.2009, 15:38:06 -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zacznij od lektury Yslow User Guide - Performance Rules
A to o czym piszesz masz opisane tutaj: Maximizing Parallel Downloads in the Carpool Lane I nie, nie jest to problem związany z IE. Każda przeglądarka posiada niemal takie same ograniczenia. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 06:33 |