![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam czy jest możliwość w jakiś prosty sposób odwołać się w triggerze do wszystkich tabel w bazie danych (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif)
a może się nie da czegoś takiego zrobić (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 855 Pomógł: 145 Dołączył: 17.07.2008 Skąd: High Memory Area Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Się nie da. Każdy jeden trigger musi mieć przypisaną dokładnie jedną tabelę której dotyczy.
A co chciałbyś zrobić? Ten post edytował Mchl 16.12.2009, 13:45:23 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chcę po dodaniu określonego rekordu do danej tabeli usunęło z każdej innej rekord o danym ID.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 99 Pomógł: 15 Dołączył: 15.11.2007 Skąd: Nowogród Bobrz. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czyli mając np. 5 tabel A,B,C,D,E chciałbyś aby po dodaniu rekordu do A usuwało z B,C,D,E... po dodaniu do B usuwało z pozostałych czterech itd.(IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif)
To może być ciężko faktycznie zautomatyzować - jedynie ręcznie triggery dla każdej tabeli robić (na szczęście będą, a przynajmniej powinny być bardzo podobne). Ale zdradź jeszcze do czego takie egzotyczne rozwiązanie... może da się to zrobić inaczej/prościej. |
|
|
![]()
|
|
@magnus chciałem żeby było to uniwersalne dla każdej bazy danych.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 855 Pomógł: 145 Dołączył: 17.07.2008 Skąd: High Memory Area Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz spróbować napisać jakąś sprytną procedurę skłądowaną i wywoływać ją z triggera.
|
|
|
![]()
|
|
A czy w procedurach można operować na wynikach zapytań (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) ? To bym sobie
tak zrobił. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 99 Pomógł: 15 Dołączył: 15.11.2007 Skąd: Nowogród Bobrz. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Teoretycznie powinno coś się udać. Np. coś w stylu:
Kod SET @tabela := (SELECT * FROM tblname); ale czy to zadziała z SHOW - nie mam pojęcia. I jak dalej operować na takiej tabeli też nie bardzo wiem. |
|
|
![]()
|
|
Prędzej SELECT z information_schema.tables
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 18.09.2025 - 01:18 |