![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 246 Pomógł: 19 Dołączył: 14.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć, zainstalowałem sobie symfony i stworzyłem projekt, schemat a teraz chce wygenerować sql ze schematu. Piszę więc:
php symfony propel:build-sql Po czym wypisuje mi: There are no tasks defined in the "propel" namespace. Wyszukałem w sieci, aby zmienić linijkę w ProjectConfiguration.class.php na taką: $this->enableAllPluginsExcept(array('sfDoctrinePlugin')); Ale to nie pomaga. Nadal wyświetla to samo. Korzystam z tego poradnika, mam wersje 1.4.1 -------------------- "Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi." - Albert Einstein |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 247 Pomógł: 11 Dołączył: 5.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 246 Pomógł: 19 Dołączył: 14.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Fakt, w 1.4 polecenie jest faktycznie nieco inne.
Zresztą teraz zauważyłem że chyba pominąłem polecenie: php symfony propel:build-schema Chociaż w sumie już nie wiem, robię to pierwszy raz i trochę się gubię. Ale to nie zmienia faktu że nadal nie widzi tego polecenia. -------------------- "Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi." - Albert Einstein |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 247 Pomógł: 11 Dołączył: 5.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tworzy schemat na podstawie istniejacej bazy, nie nalezy uzywac tego polecenia - przynajmniej w symfony 1.2 z zainstalowanym sfGuardPlugin tworzylo pliki modeli sfGuardPlugin tam gdzie inne modele zamiast w oddzielnym folderze, tzn. po zainstalowaniu sfGuardPlugin byly wygenerowane modele w sfGuardPlugin w oddzielnym folderze, a po zbudowaniu schematu te same pliki byly tworzone w miejsce gdzie inne modele, co bylo bez sensu i potem przy tworzeniu zapytan byly rozne cuda i bledy. Wydajesz polecenie:
To ci zbuduje modele, formularze itd. - wszystko co trzeba na podstawie stworzonego przez ciebie schematu. Poza tym polecam Doctrine, w Symfony 2 Propel zostanie najprawdopodobniej calkowicie usuniety. Ten post edytował wiewiorek 15.12.2009, 12:29:27 |
|
|
![]()
|
|
Dzięki za wyjaśnienie.
Polecenie z propel nadal nie działa, ale dobra może być doctrine, póki co wszystko mi jedno. Wpisałem tak: php symfony doctrine:build --all --no-confirmation Wypisuje mi tak: >> doctrine Dropping "doctrine" database >> doctrine Creating "all" environment "doctrine" database >> doctrine generating model classes >> file+ C:\Documents and Settings\Rafa│...\Temp/doctrine_schema_92146.yml No yml schema found in C:\Documents and Settings\Rafa│\Ustawienia lokalne\Temp/doctrine_schema_92146.yml Przy czym plik doctrine_schema_92146.yml powstaje, tyle że jego zawartość to: { } Kolejne polecenie i: php symfony doctrine:insert-sql >> doctrine created tables successfully You must pass a valid path to a directory containing Doctrine models Niby frameworki mają ułatwiać pisanie stron, ale ten póki co to jest nieźle zakręcony. Najpierw nie mogłem zainstalować pakietu pear z wampa, potem się chwilowo zaciąłem na zmiennych środowiskowych i ściągnięciu symfony, a teraz jeszcze baza danych. A ja się nie tak dawno dziwiłem że kohana wymaga ode mnie oprócz instalacji, grzebania w htaccess. -------------------- "Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi." - Albert Einstein |
|
|
![]()
|
|
Ale jak to ten plik powstaje ? Gdzie ci on powstaje ?
Powinien byc plik schema.yml. Insert SQL juz nie wykonuj, bo to polecenie build all ma to w sobie. Pokaz zawartosc swego pliku schema.yml. Ten post edytował wiewiorek 15.12.2009, 13:48:26 |
|
|
![]()
|
|
Zawartość pliku schema.yml jest taka jak na stronie http://www.symfony-project.org/jobeet/1_4/Doctrine/en/03
Zawartość wkleiłem do config/doctrine/schema.yml A plik powstaje w C:\Documents and Settings\Rafał\Ustawienia lokalne\Temp -------------------- "Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi." - Albert Einstein |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 879 Pomógł: 189 Dołączył: 14.06.2006 Skąd: Bytom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Max Damage jeśli możesz to pokaż nam Twój plik: ProjectConfiguration.class.php. Coś jest nie tak, mimo, że wyłączyłeś plugin sfDoctrinePlugin on nadal działa, a nie działa Propel.
@wiewiorek przepraszam, ale mam wrażenie, że wprowadziłeś autora w błąd. Napisałeś mu aby skorzystał z polecenia z przestrzeni Doctrine, a autor zaznaczył, że korzysta z Propela. Nie ma też znaczenia czy tutorial jest dla wersji 1.2 czy 1.4, dla obydwu istnieją te polecenia. Co do Symfony 2 i Propela, było to powiedziane zanim Propel zaczął być reanimowany. Poza tym w Symfony 2 i tak będzie wykorzystane Doctrine 2, więc wybór teraz ma niewielkie znaczenie na przyszłość. |
|
|
![]()
|
|
Faktycznie funkcja disablePlugins wyrzucała mi wyjątek na stronie. Ściągnąłem jeszcze raz symfony, tym razem nie za pomocą pear, a z oficjalnej strony, wersję 1.2. Zrobiłem jeszcze raz wszystko po kolei i zadziałało. Trochę dziwna sprawa, bo mam wrażenie że poza nieco inaczej brzmiącymi poleceniami do konfiguracji wszystko zrobiłem tak samo. Dzięki za pomoc.
-------------------- "Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi." - Albert Einstein |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 07:29 |