![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 17.02.2004 Skąd: lOlsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chciałbym trochę ulżyć MySQLowi i zgrupować zapytania łącząc wyniki z paru tabeli naraz. Z prostym łączeniem nie mam problemu ale chciałbym np. dodać do wyniku wartość zwracaną przez COUNT() w zapytaniu. Wiem, że przy standartowym łączeniu MySQL poprostu tworzy jedną tabelę i zwraca ją w wyniku. Czy jest możliwość żeby zwracał taką tabelę + wartość COUNT() ? I jak się później do niej zwracać po uzyciu np. mysql_fetch_object() na wyniku?
dzięki |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 064 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oczywiście, że możesz:
[sql:1:a79fc6da35]SELECT *, COUNT(id) FROM tabela WHERE .... GROUP BY id[/sql:1:a79fc6da35] tylko, że musisz użyć group by. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
temat przeniesiony.
Dzięki - spenalzo |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 17.02.2004 Skąd: lOlsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no już mniej więcej łapie o co chodzi ale nadal mam problem...
bo jeżeli użyje group by na jakiejś kolumnie z drugiej tabeli to przy przetwarzaniu wyniku jak będę miał rekord w obiekcie to podając nazwę kolumny zwróci mi jej prawdziwą wartość a nie COUNT. i jeszcze jedno, jak zaznaczyć aby policzył mi ilość rekordów ( COUNT(*) ) w danej tabeli a nie sumę z wybranej kolumny ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 297 Pomógł: 0 Dołączył: 17.01.2003 Skąd: Tarnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No ja zliczam sobie cala tabele tak
config.php [php:1:e51f4426ea]<?php $url = "localhost"; //adres bazy danych $login = ""; //nazwa użytkownika bazy danych $haslo = ""; //hasło użytkownika bazy danych $dbname = ""; //nazwa bazy danych mysql_connect($url,$login,$haslo); mysql_select_db($dbname); ?>[/php:1:e51f4426ea] plik.php [php:1:e51f4426ea]<?php require "config.php"; list($ile)=mysql_fetch_row(mysql_db_query($dbname, "SELECT count(*) FROM nazwa_tabeli")); ?>[/php:1:e51f4426ea] Potem tylko wywołanie [php:1:e51f4426ea]<?php echo "$ile"; ?>[/php:1:e51f4426ea] |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 01:59 |