![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 999 Pomógł: 30 Dołączył: 14.01.2007 Skąd: wiesz ? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Powyższy skrypt ma na celu ładowanie bibliotek JavaScript. Niestety nie robi tego. Skrypt działa jeśli użyję jQuery. Jednym w tym projekcie nie chcę używać jQuery. Ten post edytował orglee 5.12.2009, 18:07:45 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To chyba sam zapomniałeś, że nie używasz jQuery, zmienne w javascript definiuje się używając słowa kluczowego var , a nie symbolu $. Poza tym jeśli nie działa, to jaki jest komunikat błędu (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 999 Pomógł: 30 Dołączył: 14.01.2007 Skąd: wiesz ? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Można używać dolarka. Korzystam z niego bo po prostu łatwiej jest odróżnić zmienne wewnątrz metod od innych części skryptu. W tym samym celu stosuję notację węgierską.
Błąd: Uncaught ReferenceError: Background is not defined. (IMG:http://img46.imageshack.us/img46/7509/beztytuubz.jpg) Ten post edytował orglee 5.12.2009, 18:38:29 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A czy przypadkiem w linii 6 nie powinno być Autoload.aFiles
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No ok, tylko, że wywołujesz Background.init();, a gdzie masz zdefiniowane Background (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif)
|
|
|
![]()
|
|
O kurcze faktycznie.
Tym razem dostaję inny błąd - Uncaught Error: NOT_FOUND_ERR: DOM Exception 8 uncaught exception: [Exception... "Could not convert JavaScript argument arg 0" nsresult: "0x80570009 (NS_ERROR_XPC_BAD_CONVERT_JS)" location: "JS frame :: file:///D:/Projekty/Firefox%20RSS%20Bookmarks/1.0/script/autoload/background.js :: anonymous :: line 9" data: no] Linia 9 czyli $Head.appendChild() edit> Darko zlituj się. Przecież właśnie ten skrypt ma za zadanie ładować plik z tą klasą... edit>> Zmieniłem z powrotem appendChild na innerHTML i tym razem... Uncaught Error: NO_MODIFICATION_ALLOWED_ERR: DOM Exception 7 Czyli co? Nie można tego zmodyfikować? Ten post edytował orglee 5.12.2009, 18:40:50 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pokaże Ci moją funkcję do dołączania plików js:
Pamiętam, że miałem problem z insertHTML w sekcji head. appendChild powinien chyba przekazywać element dokumentu, a nie string'a. Ten post edytował vokiel 5.12.2009, 18:52:38 |
|
|
![]()
|
|
Właśnie napisałem coś podobnego.
I teraz innerHTML jest poprawny, ale! Niestety dalej wyświetla komunikat: Uncaught ReferenceError: Background is not defined edit> OMG ! Chyba sobie kawki zaparzę bo takie debilne błędy popełniam że aż mnie to smuci... edit>> Poprawiłem. Wszystko jest tam gdzie trzeba. A on dalej nie mi wrzeszczy że nie ma klasy. Tak też nie działa. Mimo że w inspektorze kodu widzę że dodał obie linijki. Ten post edytował orglee 5.12.2009, 19:11:38 |
|
|
![]()
|
|
Czyli dołączył źródła? Pliki są wczytywane?
Może problem jest z samym background.init() ? Może zmień nazwę z background na jakąś, która na pewno nie jest częścią języka. |
|
|
![]()
|
|
Goście z listy dyskusyjnej powiedzieli mi że problem leży - w moim rozumowaniu - ;p
Otóż dodając tagi script JavaScriptu nie ładuje się od razu a potem przechodzi do następnej iteracji ładuje się znowu i natrafia na Background.ini(). Skrypt się wykonuje dalej mimo że tak na prawdę to autoload jeszcze nie został zakończony, natrafia na owy wpis i dostaje bzika. Cytat your code doesn't work because the script hasn't loaded
yet. When you inject a script tag into the DOM, it's loaded asynchronously by design(...) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 06:55 |