![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 32 Pomógł: 0 Dołączył: 14.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Wyskakują mi błędy http://www.obserwacje.scz.pl/obserwacje/rejestracja.php I to że "spróbuj jeszcze raz i nie chce się zarejestrować. Co zrobić? Kod dla rejestracja.php
Dla conect_mysql.php (zamazałem hasła :-))
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w funkcji escape_data daj print_r($dbc); i napisz co widzisz (pewnie nic) upewnij się, że zmienna ta jest !is_null, opcjonalnie w return mysql_real_escape_string($data, $dbc); podaj tylko pierwszy argument do funkcji, czyli return mysql_real_escape_string($data); gdyż ten drugi jest opcjonalny i wygląda na to, że jest null.
Ten post edytował darko 2.12.2009, 17:01:22 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 32 Pomógł: 0 Dołączył: 14.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ok,dzięki już ta część działa. Teraz wyświetla Warning: mysql_num_rows(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /obserwacje/rejestracja.php on line 64
Niby z mojej książki do php powinno działać a tu nic. Żeby nie było w 64 linijce jest $result. Dzięki Darko za szybką i trafną odpowiedź |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
linia 64: if (mysql_num_rows ($reult) == 0) { to nie to samo co: if (mysql_num_rows ($result) == 0) {
Ten post edytował darko 2.12.2009, 18:20:37 |
|
|
![]()
|
|
Napisałem wcześniej:
"Żeby nie było w 64 linijce jest $result." |
|
|
![]()
|
|
ok, to echo $query oraz print_r($result); (ale usuń wcześniej tłumienie przed mysql_query) najlepiej byłoby
linia 63 tuż przed błędem zamień na
// i napisz co widzisz (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Ten post edytował darko 2.12.2009, 18:35:58 |
|
|
![]()
|
|
Poczekaj bo trochę się pogubiłem... Co mam zrobić z echo $query oraz print_r($result) ? Jak coś to w której linijce
Mam coś takiego:
I błąd Parse error: syntax error, unexpected ')', expecting ',' or ';' in /obserwacje/rejestracja.php on line 69 Coś z znakami ' i " |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
teraz mi pisze
$query: SELECT user_id FROM users WHERE username= 'asd' mysql error: Table 'scz6.users' doesn't exist |
|
|
![]()
|
|
A masz bazę scz6 (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) zrób mysql_select_db("NAZWA_BAZY_O_KTORA_CI_CHODZI"); przed wykonaniem jakichkolwiek zapytań, albo explicite w zapytaniu:
$query = "SELECT user_id FROM NAZWA_BAZY_O_KTORA_CI_CHODZI.users WHERE username= '$u'"; Ten post edytował darko 2.12.2009, 19:08:16 |
|
|
![]()
|
|
Dziwne bo ją sam nawet zakładałem (IMG:style_emoticons/default/sadsmiley02.gif)
Z tego co patrze to linijki z pierwszego mojego postu: 62,63,64,75,76 według mojej książki powinny być odpowiedzialne za sprawdzenie czy ktoś już sobie wybrał nick, aby nie było kilku użytkowników o takim samym nicku. Aaaa... Chyba zapomniałem utorzyć tabeli w bazie danych... czy to może być przyczyną ? Ten post edytował madik 2.12.2009, 19:24:24 |
|
|
![]()
|
|
Nie doczytałem, nie chodzi o nazwę bazy, ale o nazwę tabeli, na pewno masz tam tabelę users (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif)
lol (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował darko 2.12.2009, 19:26:43 |
|
|
![]()
|
|
Ehh... Zrobiłem te kolumny...
(IMG:http://www.obserwacje.scz.pl/obserwacje/kolumny.jpg) i mi wyświetla: Nie zostałeś zarejestrowany z powodu awarii naszego systemu. Przepraszamy za kłopot. .mysql_error(). A zresztą sami zobaczcie. Dzięki z góry, później jeszcze nagrodze za pomocą "pomógł" |
|
|
![]()
|
|
I nic (IMG:style_emoticons/default/sciana.gif) ... nie wiem dlaczego to nie działa. Niby zgodnie wszystko z książką a nie działa. A może ktoś zna sprawdzony sposób na rejestracje (z kontrolowaniem aby nie było kilku użytkowników o takiej samej nazwie)?
|
|
|
![]()
|
|
69. echo "<br />\$query: ".$query.'<br />mysql error: '.mysql_error()); Wtf? Nie rozumiem tego kawalka kodu. Nie lepiej dac A co tu rozumieć (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) Printujesz treść zapytania i błędu, a co Ci powie Twoje echo 'blad w polaczeniu' (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) Czego się z tego dowiesz (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) Cytat A i gdzie masz polaczenie z baza danych? Właśnie, madik, pokaż jak się łączysz z bazą, mysql_connect, myślałem, że w $dbc przechowujesz zasób połączenia. Ten post edytował darko 4.12.2009, 20:02:13 |
|
|
![]()
|
|
Ja mam
i chyba źle... Próbowałem zrobić z define aby mieć $dbc ale na moim serwerze to nie działało. |
|
|
![]()
|
|
To inaczej: pokaż treść błędu i/lub opisz, co się (nie)dzieje, bo "I nic" niewiele mówi...
|
|
|
![]()
|
|
Zamieszczam kod z użyciem "define"
Hasło zamazałem. Teraz wyświetla mi komunikat: Cytat(obserawcje.scz.pl) $query: SELECT user_id FROM users WHERE username= 'a' mysql error: No database selected Ktoś ma jakiś pomysł? PS. Mam także strony oparte o CMS (mambo) i forum phpbb. Może zobaczyć jak te łączą się z bazą danych? //Ok poprawiłem i ten kod już chyba działa. Jednak chyba nie może wykonać zapytania do bazy danych ponieważ pisze"Nie zostałeś zarejestrowany z powodu awarii naszego systemu. Przepraszamy za kłopot." Jupi! (IMG:style_emoticons/default/guitar.gif) Uporałem się ze skryptem i działa temat do zamknięcia. Dziękuje za pomoc! Link http://www.obserwacje.scz.pl/obserwacje/rejestroj.php Ten post edytował madik 7.12.2009, 20:44:37 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 17.09.2025 - 16:01 |