![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 372 Pomógł: 2 Dołączył: 10.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam, mam taki problem, w aplikacji mam masę powtarzającego się kodu
postanowiłem więc że zrobie z tego funkcje i poprostu będę wywoływał ją w miejscu programu gdzie ma nastąpić ten kod. Więc dodałem do swojego pliku z funkcjami:
i teraz chce to wyświetlić w dowolnym miejscu na stronie, wywołuje więc funkcje po nazwie pisząc:
Jednak zamiast dodać kod funkcji to wyskakuje mi błąd, tak jakby kod funkcji wogóle nie został dodany do programu. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Nie patrzylem na funkcje ale przy wywolaniu funkcji brakuje ci ;
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 372 Pomógł: 2 Dołączył: 10.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
średnik był(IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
chodzi mi bardziej o to czy można tak wywoływać funkcje, która moim zdaniem z założenia powinna pobierać jakieś argumenty(choć tego akurat nie musi) ale powinna zwracać jakąś wartość, a u mnie to jest sam tekst. Póki co doraznie wrzuciłem go do nowego pliku i dodałem za pomocą include i wszytko jest ok, ale jak próbuje dodać ten tekst do funkcji to tak jakby php go ignorował. W innych językach był podział na funkcje i procedury i jakoś tak moim zdaniem przejrzyściej było, wsumie wydaje mi się, że pliki z samym tekstem dodaje się własnie za pomocą np include, ale jesli coś bedzie zmieniało sie w tym tekscie np. polecenie SQL to przesłać jako argument, tylko tak jak mówie, jakoś to nie działa za dobrze. Czy funkcja w PHP musi zwracać jakąś wartość? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Nie rozumiem w czym problem funkcja dziala czy nie jak nie pokaz blad.
Cytat Czy funkcja w PHP musi zwracać jakąś wartość? Nie nie musi to zalezy od ciebie i co ma robic funckja jednak wedlug mnie najlepiej jest zwracac wartosci wtedy chce je wyswietlic dajesz echo()/print(), chcesz zapisac podajesz wynik funkcji innej funkcji a jak masz echo to nic nie zrobisz. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 331 Pomógł: 30 Dołączył: 11.11.2008 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pewnie problem tkwi w zmiennych, na początku funkcji mususz dać wszystkie zmienne (takie jak połączenie z bazą danych, storna, ...) jako global $zmienna;
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 14:48 |