![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 999 Pomógł: 30 Dołączył: 14.01.2007 Skąd: wiesz ? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
1. Znalazłem sporo przykładów wyrażeń warunkowych ( -le ) dla bash'a, ale żadnego zestawienia które by mi mówiło wprost co te literki oznaczają. Prosiłbym was o jakiś link bo niestety nie mogę nic sensownego znaleźć. 2. Ten skrypt zamiast wydrukować mi wszystkie adresy plików, drukuje mi w nieskończoność wszystko co zwróci polecenie ls. Proszę powiedzcie mi jak przetworzyć wynik tego polecenia żeby dostać się do poszczególnych ścieżek do plików. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Ja napisałem w google -> ls bash i od razu na widoku dostałem stronę z manuala do ls -> http://ss64.com/bash/ls.html Tak więc nawet nie szukałeś :/
A jak przetwarzać? Przekieruj wyjście sobie do pliku i sparsuj A jak przekierować? ls -la > plik.txt Ja nie widzę problemu by potem plik tekstowy parsować (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
@thek:
Chyba nie zajarzyłeś problemu (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) @orglee: 1. http://badmac.awardspace.com/index.php?id=bash Cytat -gt większy od -lt mniejszy od -ge większy, równy od -le mniejszy, równy od -eq równy -ne różny od 2. Brakuje Ci pewnie inkrementacji zmiennej iDemoIndex. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Zrozumiałem (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Chłopak chce wyświetlić zawartość katalogu określonego, z tego co widzę, rekurencyjnie, tyle że nie chce wyświetlić jako takich nazw ale ścieżki. Do manuala ls podałem link, bo to o niego sądziło autorowi jak mniemam mówiąc o "literkach". Tyle, że ja podałem mu co potem ma zrobić z danymi. Bo chyba sobie tego na ekranie nie zostawi (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Owszem... W powłoce może napisać skrypt, który mu poznajduje pasujące do wzorca rzeczy, ale jeśli ma on problem z napisaniem skryptu w nim na tyle poważny, że nie potrafi znaleźć stron MAN w necie, to nie uważasz, że napisanie skryptu go przerośnie? Lepiej niech wypisze rekurencyjnie dane do pliku i potem go sobie w php obrobi, na czym pewnie lepiej się zna.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 300 Pomógł: 32 Dołączył: 31.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co do pomijania/wybierania N pierwszych/ostatnich linii polecam zapoznanie się z poleceniami head i tail np.
Kod ls -la | tail -n +2
Ten post edytował ucho 26.11.2009, 10:04:36 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 999 Pomógł: 30 Dołączył: 14.01.2007 Skąd: wiesz ? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
phpion Faktycznie. Nawet chyba widziałem to w dokumentacji jakiegoś renderera PHP ( wydaje mi się że Smarty )
Poniżej prezentuję gotowy skrypt. ( PORYTY JEST TEN BASH! Nawet składni dobrze nie sprawdza grrr. )
ucho Litości! Nie dołuj mnie aż tak bo się chyba potne. (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Dzięki Panowie za zainteresowanie. Ciekawa sprawa mi się przytrafiła. Cały skrypt pisałem oddzielnie ( część listująco-pakującą i część ftp ). Jak już skończyłem musiałem je scalić. Jako że nie wiem jak to zrobić w vim'ie to zrobiłem to łącząc się z serwerem FTP przez total commandera edytując oba pliki w wordpadzie. Nadpisałem jeden z nich a niepotrzebny skasowałem. Kiedy chciałem go przetestować w całości wyświetlił mi się komunikat "zsh: no such file or directory: ./hltv-pack-and-ftp" niewiele myśląc walnąłem chmod +x, ale dalej to nic nie dawało, więc przepisałem skrypt pod inną nazwą i dopiero wtedy się uruchomił. Jest ktoś w stanie wyjaśnić mi ten mały fenomen? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.09.2025 - 00:35 |