![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 361 Pomógł: 11 Dołączył: 17.12.2008 Skąd: LU Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam 2 pytania. Pierwsze z nich to w jaki sposob przekazywac w sesji dane np z checkboxów? Czy za pomoca $_POST do ukrytego <input name="costam" type="hidden" /> ? Drugie pytanie to jesli chce utworzyc jakis rekord w tabeli i pozniej zeby uzytkownik mial mozliwosc edycji tylko tego wpisu to czy musze stworzyc jakas relacje usera z tabela z tymi danymi? Bo w przypadku administratora jest mniejszy problem bo po prostu wyciagam cala tabele i robie z nia co zechce.. a w przypadku okreslonego wpisu i zarejestrowanego do niego usera? Z gory dzieki za pomoc ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Pierwsze z nich to w jaki sposob przekazywac w sesji dane np z checkboxów? Czy za pomoca $_POST do ukrytego <input name="costam" type="hidden" /> ? Sesje są m.in. po to, żeby nie trzeba było niczego przekazywać pomiędzy kolejnymi podstronami w ukrytych polach formularzy. Drugie pytanie - najlepiej było by posiadać relację wiele (rekordów) - do jednego usera, tak aby każdy user mógł edytować ileś tam, ale tylko swoich rekordów. czyli np. tabela_rekord_usera: id_tabela_rekord_usera (PK) id_usera (FK) jakis_wpis_do_edycji_1 jakis_wpis_do_edycji_2 jakis_wpis_do_edycji_3 (...) jakis_wpis_do_edycji_n -------------------- Nie pomagam na pw, tylko forum.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 361 Pomógł: 11 Dołączył: 17.12.2008 Skąd: LU Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ok dzieki troche mi rozjasnilo sie
![]() a co jesli mam np cos takiego, mam jakies opcje do wyboru poprzez checkbox i jest np 10 checkboxow i user wybierze dajmy na to 5 z nich, czy da rade to zapisac do jednej komorki w tabeli i potem rozdzielic np funkcja foreach() czy kazda z tych opcji musze zapisac oddzielnie i potem wywolac te co maja flage true ? Ten post edytował lnn 25.11.2009, 01:31:57 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat czy da rade to zapisac do jednej komorki w tabeli i potem rozdzielic Masz na myśli zapis do bazy? Jeśli tak, to możesz zrobić zrobić coś takiego, formularz html: i teraz niezależnie, co zaznaczy user, możesz "ściągnąć" numery zaznaczeń w php np. tak:
Teraz możesz zapisać wszystkie elementy tablicy $selected do jednego wiersza w bazie, oddzielając je przecinkami, najpierw dodajemy przecinki:
ps. jak wyciągniesz z bazy wartości pooddzielane przecinkami, to analogicznie usuwasz je explode ps2. Acha! jak chcesz zapisać to w sesji to dajesz poprostu a jak odczytać, np. mieć z powrotem w tablicy, to
Pozdrawiam! Ten post edytował darko 25.11.2009, 02:32:11 -------------------- Nie pomagam na pw, tylko forum.
|
|
|
![]()
|
|
dzieki wielkie!
![]() a jeszcze gdybym chcial text pozamieniac na obrazki to jest jakis w miare szybki sposob np instrukcja warunkowa if z jakas dolaczona tablica wszystkich checkboxow? cos pokombinuje moze sie uda, jak nie to bede pisal juz z gotowym kodem.. |
|
|
![]()
|
|
Cytat a jeszcze gdybym chcial text pozamieniac na obrazki to jest jakis w miare szybki sposob np instrukcja warunkowa if z jakas dolaczona tablica wszystkich checkboxow? Sorry, późno już i wolno myślę, o co chodzi? Możesz rozwinąć myśl? -------------------- Nie pomagam na pw, tylko forum.
|
|
|
![]()
|
|
Sorry, późno już i wolno myślę, o co chodzi? Możesz rozwinąć myśl? chodzi mi o to, ze przy wypelnianiu formularza ktos zaznacza odpowiednie checkboxy, a pozniej na własciwej stronie przy wyciaganiu ich z bazy zeby pojawialy sie w postaci obrazow ![]() a co do bazy to jesli np chce rozrozniac rekordy po id to lepiej stworzyc kilka tabel i polaczyc je relacjami czy stworzyc jedna z powiedzmy 20 kolumnami? |
|
|
![]()
|
|
Relacje zwłaszcza 1 do wielu są jak najbardziej pożądane, np.
tabela województwo id_wojewodzwto nazwa tabela szkola id_szkola id_wojewodztwo nazwa tabela uczen id_uczen id_szkola imie nazwisko Chcemy wyciągnąć nazwiska wszystkich uczniów, którzy chodzą do szkoły X o id = 2
Chcemy wyciągnąć nazwę szkoly, znając id ucznia:
Teraz wyobraź sobie, że do tych tabel dojdzie jeszcze mnóstwo danych, np. wiek ucznia, informacja do której uczęszcza klasy, nazwisko patrona szkoły, rok budowy szkoły itd. itp. Wyobrażasz sobie trzymać to w jednej tabeli? Masakra. I właśnie tu wkraczają relacje ![]() Ad.1
ps. wciąż nie mam pewności czy dobrze Cię zrozumiałem ![]() Ten post edytował darko 26.11.2009, 01:17:26 -------------------- Nie pomagam na pw, tylko forum.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 01:38 |