![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 23.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam takie dwie tabele:
Chciałbym zrobić tak aby w tabeli podopieczni w polu`Opieka_MOPS` pobierało dane z tabeli mops i wyświetlało pole `Placówka_MOPS` Próbuje zrobić to tak:
Ma to jakieś ręce i nogi? czy pole `Opieka_Mops` int(20) NOT NULL default '1' powinno byc text czy int? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 744 Pomógł: 118 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: poziome Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 23.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ten select doda mi wszystkie pola z tabeli mops a mi nie o to chodzi.
Chcę żeby w polu Opieka_Mops w tabeli podopieczni wyświetlała się nazwa placówki pobrana z tabeli Mops a nie np numer id 1,2 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 1 Dołączył: 23.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie za bardzo rozumiem problem.
Jeśli w tabeli 'mops' każda Placówka_MOPS ma unikalne ID to cóż za problem wstawić zamiast ID placówki jej nazwę słowami? robisz select Placówka_MOPS FROM mops where Id_Mops=1,2 czy 3 i tą wartością UPDATE pola Opieka_Mops w tabeli podopieczni. Oczywiście jeśli do Opieka_Mops wstawiasz coś tekstowego to musi być to typ VARCHAR. |
|
|
![]()
|
|
Przykład
tabela Mops Id_Mops Placówka Mops 1 łódź Piotrkowska Tabela podopieczni Id Nazwisko Opieka_Mops 1 Kowalski (w baze wpisuje 1) tabela podopieczni (wyświetlona zwykłemu użytkownikowi ) Id Nazwisko Opieka_Mops 1 Kowalski łódź Piotrkowska Ten post edytował skatemen 1.12.2009, 22:07:08 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
ten select doda mi wszystkie pola z tabeli mops a mi nie o to chodzi. To wskaż w zapytaniu, które kolumny na zwrócić.
PS: nadawanie kolumnom nazw z polskimi znakami nie jest dobrym posunięciem. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 23:06 |