Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Klasa Gallery, Kilka pytań :)
martq

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam, zamierzam stworzyć własną klasę Gallery, która pozwalała by na wyświetlanie miniatur zdjęć oraz po naciśnięciu, żeby jakiś fajny efekt był pokazywany (ale to już jquery czy coś innego będzie ). Mam kilka pytań mianowicie, jak Wy pobieracie zdjęcia? Czy trzymacie listę zdjęć wraz kilkoma informacjami (ścieżka, title, itp) w BD - jeżeli tak, to w jaki sposób radzicie sobie z dodawaniem nowych zdjęć(tworzenie panelu dodawania zdjęć na server, który jednocześnie tworzy nową krotkę w BD?). Myślałem np nad czymś takim: $oGallery = new Gallery('Nazwa folderu ze Zdjeciami', jakieś inne ustawienia); - w takim wypadku przeszukanie podanego folderu i wyświetlenie wszystkich plików .jpg czy innych graficznych, no ale w takim przypadku czy przy dużej ilości zdjęć nie przymuli się? No i na końcu tworzenie miniatur, stworzyłem skrypt który w "locie" tworzy miniaturę, ale tu również pytanie czy takie tworzenie miniatur fotek nie przymuli ładowania strony? Z chęcią poczytałbym opinię doświadczonych już userow:) Mile widziane również jakieś konkrety - co nie znaczy, że liczę na całą gotową klasę :]
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 6)
askone

-----

Hej

Kilka sugestii:
  • dodawanie nowych obrazków oczywiście tylko poprzez panel dostępny po zalogowaniu
  • tworzenie miniatury w trakcie dodawania nowego obrazka
  • w bazie odpowiednia tabela z informacjami o obrazkach np:
    • id
    • nazwa
    • rozmiar (szerokość x wysokość)
    • nazwa miniatury
  • ścieżka do katalogu z obrazkami najlepiej jesli bedzie zapisana w konfiguracji
Pozdrawiam
+Quote Post
martq

-----

Yhym.. a jeżeli mówimy o konfiguracji z nazwą folderu, to co masz dokładnie na myśli - czy chodzi np żeby w klasie umieścić pole
  1. private $_sPath='img/gallery';
+Quote Post
Fifi209

-----

Napisał wyraźnie w jakimś pliku konfiguracyjnym, ja jednak wrzuciłbym pole do bazy i dał możliwość zmiany w trakcie działania skryptu.

Ja bym zrobił tak:
Uploadujesz plik na serwer, sprawdzasz mime i wielkość.
Jeżeli mime jest ok ->
Jeżeli trzeba pomniejszyć ->
pomniejszać
<- jeżeli nie to zostawiasz
Zapisujesz

Ja bym nawet db w to nie angażował, bo nie ma takiej potrzeby. Poszczególne podgalerie mogą mieć swoje oddzielne katalogi, przez co od razu będziesz wiedział jaki obrazek jest w jakiej galerii.

P.S. Dla jquery radzę sprawdzić czy obrazek nie jest przypadkiem za mały, miałem taki problem na lightboxie (jako plugin'ie do jquery), że okienko się rozjeżdżało.
+Quote Post
R4D3K

-----

Cytat
Uploadujesz plik na serwer, sprawdzasz mime i wielkość.

Ja bym nie sprawdzał typu MINE, bo to jest niebezpieczne, ponieważ dane tego typu są skażone i można np. skryptem Perla sfałszować takie dane. Ba nawet CURLem się da !
+Quote Post
Crozin

-----

@Up: Typ MIME możesz sprawdzić po stronie serwera - i to właśnie tam powinieneś zrobić...
+Quote Post
Cysiaczek

Grupa: Moderatorzy

OOP? Wolne żarty - przenoszę na PHP
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 16.09.2025 - 19:55