![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 31.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Jestem zupełnie początkujący w te klocki. Dzisiaj zainstalowałem sobie Apache i PHP5 i chciałbym mieć możliwość dostępu do swoich stron nie tylko na własnym komputerze, ale też wszędzie gdzie jestem. Krótko mówiąc(pisząc) chciałbym opublikować w internecie strony z mojego serwera lokalnego. Pomóżcie. Tylko proszę o łopatologiczne wytłumaczenie (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Dziękuję. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
musisz mieć stałe publiczne IP. no i rzecz jasna odpowiednio skonfigurowany serwer.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 31.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czyli przy wewnętrznym,zmiennym IP nici z tego?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 444 Pomógł: 79 Dołączył: 26.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w przypadku wewnetrznego zalezy od sieci - na ogol routery mozna skonfigurowac tak zeby wystawialy serwer na zewnatrz
w przypadku dynamicznego ip bedziesz musial podawac aktualne ip (zakladajac ze uslugodawca nie ucina tego typu ruchu) |
|
|
![]()
|
|
Mam neostradę z liveboxem. Da się coś z tym zrobić?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 73 Pomógł: 6 Dołączył: 9.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Da się http://www.no-ip.pl Za pomocą tego przypiszę stałą nazwę, czyli rozwiążę problem zmiennego IP, a jak je teraz uzewnętrznić? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 73 Pomógł: 6 Dołączył: 9.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Za pomocą tego przypiszę stałą nazwę, czyli rozwiążę problem zmiennego IP, a jak je teraz uzewnętrznić? Piszesz że masz neostradę, więc masz zewnętrzne IP (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Hmm... w połączeniach sieciowych pokazuje mi IP lokalne, to jest: 192.168.xx.xx natomiast gdy sprawdzam sobie na np. lanpolis.pl to jest zupełnie inne. Sam już nie wiem jakie mam...
Jak mam skonfigurować serwer by uzyskać to o co pytałem w temacie? Ten post edytował majakpce 2.11.2009, 14:19:39 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 1 Dołączył: 25.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W połączeniach sieciowych masz lokalne ip Twojego komputera, zaś to które sprawdzasz w jakimś serwisie netowym to jest właśnie zewnętrzne. Dlatego musisz przekierować odpowiednie porty na liveboxie - jest tam zakładka "serwery lan" i wpisujesz numer potu który chcesz przekierować (serwer www to przeważnie 80) i adres ip Twojego kompa z połączeń sieciowych.
Wtedy jak wejdziesz na ip liveboxa i port 80 to połączenie zostanie przekierowane do Twojego kompa, port 80 gdzie stoi sobie serwer www |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 22:24 |