![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 18.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, zdziwiła mnie pewna sprawa otóż:
Jestem początkujący jeśli chodzi o budowanie aplikacji internetowych w PHP, właściwie to jeszcze nigdy nie miałem okazji żadnej zbudować... mniejsza z tym. Chciałem zrobić zastosować sobie bardzo prościutki w celach edukacyjnych wzorzec MVC więc wziąłem się za to tak: STRUKTURA KATALOGÓW: http://sites.google.com/site/carlvanersten/cve I teraz zawartość kilku plików po koleji: public/index.php:
library/Abstract/Controller.php:
oraz controllers/Index.php
i dziwnosc sytuacji polega na tym, że w tej sytuacji metoda index() w klasie Index extends Abstract_Controller w rezultacie na ekranie daje "A to z IndexaA to z Indexa" <--- tak właśnie tak "podwójnie" gdy zmienie nazwe tej metody tak by mogla sie pokazac metoda index z dziedziczonej klasy, zeby ta jej nie naspisywala to normalnie sie wyswietla "To jest z Abstracta", wiec moje pytanie brzmi: Dlaczego tak podwójnie wywołuje się ta metoda nadpisująca metodę z klasy bazowej?? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 80 Dołączył: 31.05.2008 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Po pierwsze po to się tworzy klasy abstrakcyjne by w klasie dziedziczącej z niej, można było poszerzać właściwości jej metod. A Ty tu nic nie zrobiłeś. Wg mnie oczekiwanym przez Ciebie rezultatem byłoby:
To jest z Abstracta A to z indexa. Więc index w klasie index powinien wyglądać tak:
-------------------- cojack blog - mój blog (na jakiś czas off).
"jak czegoś nie wiem, to nie myślę że wiem" - moja domena |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 18.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 03:34 |