![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 442 Pomógł: 4 Dołączył: 28.12.2008 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Witam mam dość dziwny przypadek i myśle że ktoś pomoże mi go rozwikłać mam mam dwie tabele nazwy,zamowienia (w tabeli zamówienia mam 2 rekordy i w tabeli nazwy mam też 2 rekordy)
chce je połaczyć ale po złączeniu robia sie 4 rekordy dlaczego nie 2 tyle ze sklejone?? o to jak to robie
otrzymuje zamiast 2 sklejonych rekordów takie cos : name | nazwa_prod Kaska | nazwjakas kowale | Jakas nazwaasdsad kowale | nazwjakas Kaska | Jakas nazwaasdsad Potrzebuje miesc np w taie postaci name | nazwa_prod Kaska | nazwjakas kowale | Jakas nazwaasdsad -------------------- Życie jest jak SESJA kiedyś wygaśnie ....
Jeśli moja odpowiedź jakoś Cię nakierowała lub pomogła kliknij Pomógł |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
widac dla kazdego nazwy.user odpowiadają dwa rekordy zamowienia.klient
Nie ma więc tu nic dziwnego ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 873 Pomógł: 25 Dołączył: 24.07.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zapytanie wygląda ok. jeśli dostajesz 4 rekordy w wyniku to.... w tabeli zamówień masz, że Kaśka zamówiła dwa przedmioty i ten koleś też.
zrób sobie tak, czytelniej jest
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 442 Pomógł: 4 Dołączył: 28.12.2008 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
nie no mam 2 zamowienia i dwie wpisane nazwy w 2tebeli jedna nazwa do jednego zamowienia w tej i tej tabeli jest ten sam user kurcze ....
chce dokleic same nazwy do tabeli z zamowieniami a robia sie 4 rekordy tak jakby sie mnożyły ;/ jak dokleic same nazwy do zamowien ;/ -------------------- Życie jest jak SESJA kiedyś wygaśnie ....
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
pokaz dokladnie co zawiera pierwsza tabela i dokladnie co zawiera druga tabela
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
A ja myślę, że ma on jakiś bajzel w bazie. Zauważcie, że z dwóch 2-rekordowych tabel zrobił mu połączenie wszyscy do wszystkich czyli pełny iloczyn kartezjański
![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
dlatego właśnie chcę by pokazał dokładnie co on tam ma...
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
tabela 1 nazwy
id | name | user 782 | Kaska | Steś 781 | kowale | Staś tabela 2 zamowienia id | nazwa_prod | klient 1727 | jakasnazwa | Staś 1726 | jaskasnazwa2 | Staś wszytskie nie wypisywałem tak jak czas czy cena itp i tą nazwy z name chce dodac do zamowien tak jest dokładnie -------------------- Życie jest jak SESJA kiedyś wygaśnie ....
|
|
![]()
|
|
"Steś " to literowka? Powinno byc "Staś" ?
No i taki Kowale łączy się z dwoma rekordami popprzez "Staś" czyli jest tak jak mowilismy. Nie wiem skąd u Ciebie takie zdziwienie... -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
tak mój blad jest Stas
![]() -------------------- Życie jest jak SESJA kiedyś wygaśnie ....
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Musiałbyś mieć takie dane:
tabela 1 nazwy id | name | user 782 | Kaska | kas 781 | kowale | kow tabela 2 zamowienia id | nazwa_prod | klient 1727 | jakasnazwa | kas 1726 | jaskasnazwa2 | kow |
|
|
![]()
|
|
czyli teraz jak połacze to wychodzi ze zamiast 2 zrobił 4 zamowienia ;/
to jak sie nie da to jak moge najposciej i najwydaniej usunac duplikat -------------------- Życie jest jak SESJA kiedyś wygaśnie ....
|
|
![]()
|
|
Cytat to jak sie nie da to jak moge najposciej i najwydaniej usunac duplikat a skad bedziesz wiedzial ktory duplikat chcesz usunać? Oba duplikaty łączą sie z tym samym userem...Lepiej zaprojektuj baze poprawnie ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Mam rozwiazenie inne ale nie wiem jak poprostu ununac duplikat moze ktos podac przykład
nospor moze podasz jakies rozwiazanie zebym nie musiał całej bazy rozwalac ;/ -------------------- Życie jest jak SESJA kiedyś wygaśnie ....
|
|
![]()
|
|
tabela 1
id | name 782 | Kaska 781 | kowale tabela 2 zamowienia id | nazwa_prod | id_user 1727 | jakasnazwa | 782 1726 | jaskasnazwa2 | 781 -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
no to ndala nie rozwiazuje mojego problemu lecz przykład jest jak najbardziej prawidłowy i dział .A dlaczego nie rozwiązuje ponieważ zemy pózniej dodac zamowienie bede musiał to id z tabeli 1 wyciagnac z co za tym idzie pózniej while a ja nie moge miec tego while
![]() Ten post edytował kielich 26.10.2009, 14:27:41 -------------------- Życie jest jak SESJA kiedyś wygaśnie ....
|
|
![]()
|
|
Cytat .A dlaczego nie rozwiązuje ponieważ zemy pózniej dodac zamowienie bede musiał to id z tabeli 1 wyciagnac z co za tym idzie pózniej while a ja nie moge miec tego while w najgorszym przypadku pózniej musiałbym kasowac duplikaty które niewiem jak.W sumie to bybylo najlepsze rozwiazanie. Nie obraź się, ale nic nie zrozumiałem z tego "bełkotu"...jaki while, jakie wyciąganie id? Mowisz o przeniesieniu starej bazy na tę nową strukture czy mowisz już o działaniu od początku na nowej strukturze? -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
No bo przy opisie produktu user wybiera sobie jego nazwe poczym je zapisuje do bazy pózniej wybiera przesyłkę i na samym koncu zamawia(insert z zamówieniem do bazy ).No i tak, musze jakoś połączyć wybrana nazwe ze złożonym zamówieniem, albo przed zapisaniem zamówienia wyciągnąć wybraną nazwe i razem z zamowieniem zapisać (i tu musiałbym użyć while czego niemoge zrobić ponieważ insert lezy w foreach i zamówienie sie zapisuje x2) dlatego mówiłem o kasowaniu double. Naprawde innaczej nie potrafie tego opisac.
![]() -------------------- Życie jest jak SESJA kiedyś wygaśnie ....
|
|
![]()
|
|
No dobra - ja się poddaje. Każdy kolejny opis zaciąga mnie coraz bardziej w ciemny, niezrozumiały las....
Jak można tak prostą sprawę tak przekombinowac? ![]() No nic, może ktoś inny zrozumie o czym ty do nas rozmawiasz ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Nospor... taki bełkot jest w każdym jego temacie
![]() ![]() Jak dla mnie, nie rozumie on podstaw leżących w bazach danych. Nie wie dlaczego taka, a nie inna struktura powinna być zastosowana, nie mówiąc już o jej wdrożeniu w życie. Gdybyśmy mu podali zapytanie zwracające zamiast stringa liczbę to pewnie też by się burzył, że to nie ma być tak ![]() ![]() Dla nas takie coś jest niepojęte, ale próby wyjaśnienia mu i dojścia do sedna jego problemu kończą się masłem maślanym. Po 2 lub 3 próbie jego wyjaśnień o przyczynę problemu dojdziesz do punktu wyjścia i swojego pierwszego proponowanego rozwiązania, które znowu odrzuci z tych samych powodów co kilka postów wyżej. Jakbyś pisał z automatem mającym kilka wbudowanych formułek. A gdy już dojdziecie do czegoś, że działa, to wymyśli nowe problemy, tak jak tutaj z dublami. Ja sobie dałem już spokój z jego tematami bo nawet osoba mająca jakieś podstawy i potrafiąca sensownie pisać potrafiła by zapewne lepiej wyjaśnić czego chce. Uważam nawet, że z niemal kompletnie zieloną w temacie programowania dziewczyną (choćby jolam) łatwiej się porozumieć niż zrozumieć jego wywody. -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 08:12 |