![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 15.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam problem z polskimi znakami. Do tej pory strona chodziła pod PHP 5.2 bez najmniejeszego problemu, dzisiaj zmieniłem interpreter na 5.3.1RC1 i pojawiła się inwazja krzaków. Jeśli wierzyć Notepad++, pliki kodowane są w UTF-8, w nagłówku strony jest <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" /> $_SERVER["HTTP_ACCEPT_CHARSET"] podaje iso-8859-1, utf-8, utf-16, *;q=0.1 Teoretycznie powinno wszystko działać :/ Strona zrobiona jest na Codeigniter 1.7.2, możesz ją znaleźć tutaj (uwaga na krzaki). Czy ktoś ma pojęcie co może być przyczyną i jak temu zaradzić? Jestem zielony w tym temacie, ANSI ftw =) Dzięki! |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Oj chyba jednak notepad cię okłamuje. Zmieniłem stronę kodową strony na utf-8 i śmiga.
|
|
|
![]()
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
moim skromnym zdaniem nie zmieniłeś kodowania pliku.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 15.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Działa, zrobiłem, jestem genialny =)
Pliki były w porządku, kodowane UTF-8, wszystko chodziło bez problemu do dziś kiedy zmieniłem w panelu PHP 5.2 na 5.3.1RC1. Dziwiło mnie czemu przeglądarka ustawiona na automatyczne rozpoznawanie nie rozpoznawała UTF-8 a ISO. Zbadałem nagłówek wysyłany przez serwer i była tam linia "Content-Type => text/html; charset=iso-8859-2". Okazało się że w php.ini jest wpis default_charset=iso-8859-2 który to powodował, nie wiem co miał PHP 5.2 ale na moim kompie ta wartość nie jest ustawiona. Pomogło dopiero dopisanie header("Content-Type: text/html; charset=UTF-8"); na początku sktyptu. Dzięki za naprowadzenie na trop, do dziś nigdy nie byłem w menu view/encoding =) Pozdro |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 09:02 |