|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 0 Dołączył: 18.11.2008 Ostrzeżenie: (0%)
|
witam
Mam pytanie odnośnie kwestii prawnych: Jestem osobą fizyczną, pewna firma zleciła mi wykonanie serwisu.
|
|
|
|
![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 461 Pomógł: 32 Dołączył: 17.09.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%)
|
Musisz założyć działalność gospodarczą gdyż nie będzie to ani umowa zlecenie ani o dzieło a świadczenie usług. Nie ma możliwości byś to jakkolwiek podpiął legalnie na zwykłe umowy
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 0 Dołączył: 18.11.2008 Ostrzeżenie: (0%)
|
a co gdyby była to umowa użyczenie.
Zakładanie działalności z powodu przykłądowo jednego klienta w miesiącu wydaje mi się bezsensownym rozwiązaniem. Sama składka ZUS to 300 zł. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 420 Pomógł: 44 Dołączył: 22.10.2008 Ostrzeżenie: (0%)
|
A czy firma zgodzi się wo gule na takie warunki bo to chyba małe samobójstwo nie rejestrować domeny na firmę, tak samo z tą wynajęcia powierzchni w praktyce by oznaczało to uzależnienie się od twoich usług w życiu na coś takiego bym się nie zgodził chyba że to jakaś firma typu kogucik naciągnie klijentów i zniknie a wszyscy będą mieli pretensje do ciebie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
|
|
|
|
|
Jak bym posiadał firmę to też bym tak robił że wykupuje domenę na moją firmę a później odstępuje ją (wynajmuje) firmie której mam wykonać serwis.
Tak samo jest z powierzchnią dyskową czyli z hostingiem. Żadna firma tworząca serwisy www nie udostępnia swoich plików. Firma zlecająca jest uzależniona musi co roku wykupić przedłużenie licencji czy coś w tym stylu. I to jest zupełnie normalne. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 420 Pomógł: 44 Dołączył: 22.10.2008 Ostrzeżenie: (0%)
|
Normalnie w takim wypadku to robisz mechanizm sprawdzający czy jest aktualna licencja a całość plików kodujesz są do tego specjalne programy tak robią profesjonalne firmy i w życiu nie spotkałem się z wynajęciem domeny (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) stawiam stronę inwestuje w pozycjonowanie osiągam dobre wyniki wartość domeny rośnie to co mam pracować na czyjeś konto ? pomysł bzdurny i generalnie mało realny nie złapiesz na niego poważnych klientów bo nikt o zdrowych zmysłach się na niego nie zgodzi możesz tylko polować na naiwnych ludzi nie siedzących w temacie którzy później i tak będą żałować że Ciebie spotkali a nic bardziej się nieceni niż klient który jest zadowolony . A żerowanie na ludzkiej naiwności to jak dla mnie jest co najmniej nie moralne
|
|
|
|
|
|
|
|
no dobra
domenę będę wynajmował na firmę zleceniodawcy Ale zleceniodawca i tak przychodzi do mnie (bo sie na tym nie zna) z prośbą abym mu przedłużał ważność jego domeny co roku. Jak nazwać taką usługę. I jak za nią pobierać stosowne opłaty (chociażby 50 zł)(IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) |
|
|
|
|
|
|
|
Ja w takim przypadku klientowi to robię po czym proszę go aby zmienił hasło oczyszczam się z możliwych podejrzeń jakie by mogły w przyszłości wypłynąć on i tak dostaje później maila z przypomnieniem jak nie będzie wiedział co z tym robić to i tak się odezwie do Ciebie wole żeby postrzegał mnie jako osobę uczciwą niż jako krwiopijce co patrzy jak wydrzeć każdy grosz z portfela przeważnie taki zachowanie procentuje w przyszłości podesłaniem nowych klientów lub kolejnymi zleceniami. A jak chcesz zarabiać na sprzedaży domen i na odnawianiu co roku to zastanów się nad profesjonalnym świadczeniem takich usług lub wymyśl konkretną domenę i sprzedawaj sub domeny
|
|
|
|
|
|
|
|
a co w takim razie z hostingiem (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif)
Gdzieś widziałem taki zapis: 1 Przedmiotem niniejszej Umowy jest: 1.1 instalacja serwisu WWW na serwerze Wykonawcy. co oznacza że serwis www jest własnością wykonawcy, a tym samym że zleceniodawca musi co jakiś okres (pewnie roku) przedłużać licencję na hosting, zresztą jak każdy z nas. I to jest związane z kosztami. |
|
|
|
|
|
|
|
A to już kwestia umowy
ale jak chcesz świadczyć usługi hostingowe to tak jak kolega wcześniej napisał musisz założyć działalność gospodarczą A czy serwis jest własnością wykonawcy to tu się chyba nie zgodzę serwis to nie tylko kod ale również pomysł A po za tym wydaje mi się że podpisujesz umowę z której nie do końca będziesz mógł się wywiązać lepiej wytłumacz im jak to się powinno odbywać lub załóż sobie firmę i zajmij się tym profesjonalnie |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 23.12.2025 - 17:08 |