![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 200 Pomógł: 16 Dołączył: 11.01.2009 Skąd: wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam mam problemik z bazą danych, konkretnie z jej budową.
>>>> BAZA<<<<<- tutaj można obejrzeć jej diagram. baza zawiera dwie części klienta od tab Auto -> tab Wydanie i drugą magazyn warsztatu: Auto->Konfiguracja->Produkt-> Kategoria->Oswietlenie i właśnie z tą drugą częścią mam problem. czy jest ona dobrze napisana? w tab Produkt -> Nazwa A (np. pojemność sam.) Wart A (np. 1300cm3) itd nie wiem czy tak to może być ? Jak zrobić wyszukiwanie danej części z magazynu (będą też inne kat) poprzez wybranie danej kat, wpisaniu parametrów produktu. Jeśli ktoś ogarnia o co mi chodzi to proszę o pomoc. Może ktoś ma inne pomysły na tą cześć bazy. pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 22.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Relacja Produkt nie spełnia wymagań pierwszej postaci normalnej.
Najlepiej wydziel te atrybutu NazwaX i WartX do oddzielnej relacji: Jesli nazwa jest jednoznaczna w ramach produktu, to powinna wejść w skład klucza podstawowego: Wartosci ( #IdProduktu -> Produkty.IdProduktu #Nazwa Wartosc ) Mam też wątpliwości co do kluczy obcych między relacjami Auto, Konfiguracja, Produkt, Kategoria i Oswietlenie. Byłoby zdecydowanie łatwiej się do tego odnieść gdybyś zamodelowaną rzeczywistość opisał słownie |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 14:50 |