![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 12.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Chciałbym zacząć swoja przygodę z PHP (przesiąść się w końcu z HTML'a) Czy może mnie ktoś poinstruować jak krok po kroku zainstalować serwer PHP na lokalnym komputerze PC (WinXP) tak aby móc swobodnie pracować pod Dreamwaver'em i mieć podgląd na aktualizowane pliki? Jakie polecacie oprogramowanie, czytałem o "Easy php" ale coś nie mogę tego skonfigurować... z góry dziękuję... xihu |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Jeśli chcesz mieć minimum zachodu z instalacją, nie spoglądać w manuale i readme co gdzie i jak to zainstaluj gotową paczkę, zawierająca wszystko co potrzebne. Coś w stylu Wamp Server powinno oszczędzić Ci masę problemów i ślęczenia nad każdym komponentem z osobna.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 140 Pomógł: 22 Dołączył: 1.05.2009 Skąd: Będzin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mogę ci pomóc instalować na XP przez gg komponentów Apache, PHP, Myslq, phpmyadmin.
Jak chcesz cała paczke na raz to Vertrigoserv może być. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 333 Pomógł: 16 Dołączył: 13.05.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tutaj masz fajną instrukcję Eriza: http://eriz.pcinside.pl/weblog/instalacja-...dows-xp-87.html
Sam zainstalowałem wszystko z powodzeniem i nie korzystając z żadnych paczek... Na pewno czytając uważnie zrobisz to sam. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 12.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki Larges,
skorzystałem z poleconej przez Ciebie instrukcji, wszystko poszło ok. po wpisaniu w przeglądarkę localhost pojawia mi się strona z tekstem "It Works!" pytanie co dalej... po zdefiniowaniu swojego katalogu w pliku httpd.conf - sekcja DocumentRoot "C:/serwer/strony" nic się nie pojawia :-( a jest tam plik index.php o treści <?php info()?> po odpaleniu pliku w przeglądarce czysta strona :-( |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Skoro pojawiło się It works, to znaczy, że Apache działa na pewno. A skoro masz pustą stronę to masz 2 możliwości: albo nie zainstalowałeś PHP, albo nie dodałeś .php do listy rozpoznawanych rozszerzeń. Domyślnie jest tam zazwyczaj tylko htm i html z tego co pamiętam. Oczywiscie rozpoznawany i poszukiwany jako plik startowy powinien być więc wtedy także index.php
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 31.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Jestem nowym użytkownikiem forum, podobnie zresztą jak z PHP, które usiłuję poznać. Zająłem się instalacją Apache i odpowiednią konfiguracją tak by wszystko grało z PHP. Trzymałem się instrukcji podanej wyżej: http://eriz.pcinside.pl/weblog/instalacja-...dows-xp-87.html. Zrobiłem wszystko dokładnie tak jak jest napisane. Konfigurowałem to wszystko by działało w trybie ISAPI. Po zakończeniu gdy wejdę na stronkę 127.0.0.1 widzę plik info.php, w którym zamieściłem kod: <?php phpinfo(); ?>, jednak gdy chcę odpalić Apache'a pojawia się błąd o treści przedstawionej na zrzucie ekranu: http://img20.yfrog.com/i/bladxt.jpg/ Proszę o pomoc, z góry dziękuję (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 140 Pomógł: 22 Dołączył: 1.05.2009 Skąd: Będzin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niemoże odnaleźć modułu (dll) php5apache2_2.dll
Sprawdź czy znajduje się tam ten plik (apache/bin/) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 31.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Noo właśnie o to chodzi, że jest we właściwym miejscu. W nazwie żadnych literówek nie zrobiłem ani nic podobnego.
|
|
|
![]()
|
|
Napisz do mnie na gg ( numer w profilu) to ci pomogę
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 05:13 |