![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 32 Pomógł: 0 Dołączył: 19.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Na samym wstępie chce zaznaczyć że chodzi mi tylko o pomysł. Mam do zrobienia upload i zmniejszenie 20 zdjęć na raz, problem w tym że pliki do obróbki mają być duże ok. 15 MB jeden plik. Z wrzuceniem hurtowym na serwer sobie poradziłem poprzez ftp. Pomijam fakt że wrzucenie takich plików trwa kosmicznie długo. Ale przy zmniejszaniu w pętli for wyczerpuje memory limit który i tak jest już ustawiony na 128 MB. Myślałem też o takim rozwiązaniu, po wrzuceniu plików do katalogu tmp uruchomić w iframe skrypt który by zmieszał po jednym pliku. Po zmniejszeniu tworzyłby sesje z informacją że plik został zmniejszony, przekazałby poprzez JavaScript informację do okna rodzica, i odświerzył ramkę iframe. I teraz pytanie jakbyście zmniejszali tak duże pliki graficzne?(IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) ? Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
A pokaż kod pętli. Czy zmniejszanie 1 zdjęcia też powodu wyczerpanie pamieci?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 32 Pomógł: 0 Dołączył: 19.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie zmniejszenie jednego zdjęcia nie stwarza problemu, problem przy większej ilości, stąd pomysł na odświerzanie iframe. Chciałem wam wrzucić kod do zmniejszania ale podobno jest za długi.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
to daj na wklej.org .
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 332 Pomógł: 294 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
szczerze to powinno pomóc ale szczerze tego kodu nie chce mi się przeglądać ;p - skoro jest problem z limitem pamięci to obrazków nie wczytuj do tablicy [tylko nazwy i inne potrzebne minimum po uploadzie] - każde większe zmienne gdy przechodzisz do obrazka daj na nich unset lub zmienna=null; każdy poprzedni obrazek niszcz przez imagedestroy($zmienna_obrazka)....
w dużym skrócie aby zaoszczędzić na pamięci kolejne elementy nie wczytuj do tablicy (możesz ale chodzi mi o skrót myślowy - możesz wrzucać do tablicy ale co niepotrzebne kasuj - jeśli wczytujesz do tablicy to nie wiem jaką masz strukturę) - żeby łatwiej to było zrozumieć zrób pętlę gdzie każdym przypadkiem będziesz zajmował się całkiem osobno - kończąc zadanie dla pewności czyścił wszystkie nowe zmienne.... [edit] skoro na jednym obrazku nie przekraczasz pamięci to skrypt skonstruuj tak, żeby kolejny obrazek był traktowany jak ten jeden - nie przechowuj większych zmiennych jak już pisałem a tylko minimum - zresztom zużyte nazwy obrazków dla ideału zmniejszenia pamięci też możesz skasować ;p Ten post edytował zegarek84 1.10.2009, 19:11:14 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Nie usuwasz resourców.
Po kazdej operacji zmniejszenia daj image_destroy |
|
|
![]()
|
|
A tak przy okazji, czy da się zrobić pasek postępu do wrzucania kilku plików na ftp?(IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) Jest to możliwe??
Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Za pomocą flash uploadera oczywiście, że tak
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 14:29 |