![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 176 Pomógł: 0 Dołączył: 8.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzień dobry. Jak pobrać wartość pola w formularzu.
Kod formularza:
potrzebuje tej wartości, bo chcę wyciągnąć hasło i władować je do walidatora compare. Jest wogóle taka możliwość w formularzu? Wiem że można to przenieść do akcji i porównać ale chciałbym spróbować tak jeżeli się da... Ten post edytował blackroger 24.09.2009, 12:07:55 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 180 Pomógł: 37 Dołączył: 1.05.2008 Skąd: Białystok Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 176 Pomógł: 0 Dołączył: 8.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ok....wielkie dzięki....a jakbyś mógł mi jeszcze powiedzieć jak po prostu pobrać wartość widgeta do zmiennej, bo muszę to hasło podane w formularzu potraktować md5?
Ten post edytował blackroger 24.09.2009, 12:43:32 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 879 Pomógł: 189 Dołączył: 14.06.2006 Skąd: Bytom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zacznijmy od tego, że sfValidatorSchemaCompare nie przyjmuje wartości, a nazwy pól formularza. Poza tym chcesz porównywać hasło z bazy z tym wpisanym przez użytkownika? Chcesz powiedzieć, że hasła przechowujesz w czystej postaci? Zmień to jak najszybciej.
Jako postValidator zastosowałbym albo własny walidator, albo callback. Oczywiście nie musi to być postValidator, może być po prostu walidator na polu stare_haslo Jeśli chcesz pobrać login użytkownika, w formularzu, to wystarczy przecież:
Pytanie mam jeszcze dlaczego na nowo ustawiasz wszystkie widżety. Na pewno jest to konieczne? Jeszcze porada odnośnie pobierania danych w różnych miejscach (czy to w akcji, czy to w formularzu), korzystaj raczej z klas *Peer i to w nich twórz zapytania i zwracaj gotowe dane. Unikaj tworzenie obiektu Criteria poza modelem. |
|
|
![]()
|
|
Zapomniałem wcześniej wspomnieć, że właśnie problem leży w kodowaniu hasła. Bo samo porównanie nie jest problemem tak jak napisał Berg, ale właśnie zakodowanie wartości pola i dopiero porównanie go stanowi....czyli jak najlepiej to zrobić? napisać własny validator, w którym będę porównywał wartości tak jakbym to robił w akcji?
Odnośnie widgetów potrzebuje tylko zmian w kilku ale nie mogę przecież w klasie dziedziczącej dać setValidators i ustawić powiedzmy dwóch bo będą tylko dwa walidatory, tym bardziej że do każdego mam walidację... Ten post edytował blackroger 24.09.2009, 12:55:16 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 180 Pomógł: 37 Dołączył: 1.05.2008 Skąd: Białystok Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Faktycznie, zapomniałem że postValidator nie uznaje przesłanych zmiennych. To może rzucę kodem jak napisać własny walidator:
Odnośnie widgetów potrzebuje tylko zmian w kilku ale nie mogę przecież w klasie dziedziczącej dać setValidators i ustawić powiedzmy dwóch bo będą tylko dwa walidatory, tym bardziej że do każdego mam walidację... Radziłbym zacząć dokładnie czytać dokumentację Symfony, od tego masz chociażby widgetSchema ![]()
Ten post edytował Berg 24.09.2009, 13:05:46 |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 10:02 |