![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 359 Pomógł: 12 Dołączył: 16.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W mojej "ulubionej" książce znalazłem klasę żądania, która obsługuje niby wszystkie zmienne globalne: $_REQUEST, $_GET, $_POST i $_COOKIE. Zastanawiam się, czy może by dodać do niej obsługę sesji $_SESSION. Co o tym myślicie?
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
A zawsze z sesji korzystasz?
W ciemno niewiele można powiedzieć, odpowiem: zależy. ;] |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 4 Dołączył: 1.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz stworzyć podklasę, która implementuje taką funkcjonalność i używać jej w miarę potrzeb.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
A powiedz mi cóż za zdumiewające metody może mieć klasa do obsługi tablicy?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 4 Dołączył: 1.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem, co Asmox chce zrobić, więc zasugerowałem jedno z potencjalnych rozwiązań.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 80 Dołączył: 31.05.2008 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Asmox książka za pewne PHP5 zaawansowane programowanie, i Ty mi powiedz po jaką cholerę ty chcesz do tego zestawu narzędziowego dla wzorca mvc obsługę $_SESSION wstawić? No na jaką cholerę... Gdyby była taka potrzeba, to za pewne by autorzy tej książki jej tam dodali, w książce jest opisana obsługa sesji, chodź mi się nie podoba.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 152 Dołączył: 9.04.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To ja powiem tak. Sesję ustalasz ty w programie, więc czyścić jej nie będziesz, addslashes także nie będziesz robił, więc co Ci da nakładka? Zmianę obsługi sesji na klasę to rozumiem, sam korzystam ...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 359 Pomógł: 12 Dołączył: 16.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Asmox książka za pewne PHP5 zaawansowane programowanie, i Ty mi powiedz po jaką cholerę ty chcesz do tego zestawu narzędziowego dla wzorca mvc obsługę $_SESSION wstawić? No na jaką cholerę... Gdyby była taka potrzeba, to za pewne by autorzy tej książki jej tam dodali, w książce jest opisana obsługa sesji, chodź mi się nie podoba. Widzę, że pytania nie można zadać, bez odpowiedzi w postaci ostrej krytyki... Cytat(erix) A zawsze z sesji korzystasz? W ciemno niewiele można powiedzieć, odpowiem: zależy. ;] Z sesji korzystam, kiedy są mi potrzebne, czyli raczej częściej, niż rzadziej. Obsługa sesji jest mi potrzebna, jak obsługa GET i POST. Ponieważ pierwszy raz się bawię w takie coś (obiektowa obsługa żądania), wydaje mi się dobrym pomysłem używanie obiektu $request zamiast bawienia się z $_GET. Tak samo mogłoby być teoretycznie z $_SESSION. Zastanawiam się nad sensem istnienia tej klasy. Jeżeli chodzi tylko o testowanie, czy w np. $_GET['imie'] jest wartość tekstowa i nie trzeba robić różnych akrobacji ze zmienną sesji, to sobie daruję jej implementacji w klasie Request. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 24.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja uwazam ze jest sens implementacji obiektowej sesji ale klasa request to nie jest dobry pomysl. Chyba ze cale dane sesyjne trzymasz po stronie uzytkownika (w ciachu) czego tez nie polecam ;D
Klasa sesji wedlug mnie powinna byc osobna struktura, nie powinna miec nic wspolnego z danymi przesylanymi przez przegladarke, oprocz ciastka wiazacego. pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 152 Dołączył: 9.04.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
~witul, wytłumacz mi co ci da otoczka dla sesji? Chciałbym usłyszeć twoje zdanie.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 80 Dołączył: 31.05.2008 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Asmox jak znajdziesz sens używania tej klasy to wytłumacz mi bo ja się od pół roku zastanawiam po jaką cholerę goście to napisali, i zrozumieć dalej nie potrafię. To normalnie założę temat o byle czym i pisz tam post pod postem, a będę Ci klikał pomógł do osranej śmierci.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 24.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat ~witul, wytłumacz mi co ci da otoczka dla sesji? Chciałbym usłyszeć twoje zdanie. No chocby to ze moge sobie pewnymi metodami upraszczac zycie. Np dane sesyjne "flash" - dostepne tylko na jedno wywolanie, moge sobie tworzyc dowolne drivery w prosty sposob, szyfrowac dane, uzywac wzorca strategii na roznych implementacjach sesji o wspolnym interfejsie Pozdrawiam. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 16:57 |