Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [JS][xHTML] Wybranie z pola select powoduje wpisanie do Input Text
Kojak

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Mam taki problem. Mam formularz (pisany z ręki, więc literówek się nie czepiać):

1. <?/* Funkcja pobierająca z bazy danych klientów. Zwraca tablicę dwuwymiarową: 1-wszy wymiar to numer klienta, a 2-gi to wartość- client_id: id klienta, client_name: jego nazwa, client_www: jego strona www.*/
  2. $klient = GetClientsData();
  3. $ilosc_klientow = count($klient);
  4. ?>
  5. <form method="post" action="">
  6. Klient:
  7. <select name="klient">
  8. <?
  9. for ($i = 0 ; $i < $ilosc_klientow ; $i++)
  10. {
  11. ?>
  12. <option value="<?echo $klient[$i]['client_id'];?>"><?echo $klient[$i]['client_name'];?></option>
  13. <?
  14. }
  15. ?>
  16. </select>
  17. Strona WWW: <input type="text" name="www" />
  18. </form>

I chciałbym żeby po wyborze odpowiedniego klienta zostało wywoływane zdarzenie, które do pola 'www' wpisze stronę www danego klienta ($klient[$i]['client_www']). Jak napisać taką funkcję. Jeśli gdzieś było to sorry.. jakoś znaleźć nie mogłem ani tu ani w googlach. Dzięki za pomoc pozdro

Ten post edytował Kojak 22.09.2009, 10:35:15
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 3)
zzeus

-----

1. Musisz przekazać do js tablice z adresami www, tablica indeksowana numerami id użytkowników
2. Piszesz funkcje która na podstawie przekazanego parametru (id użytkownika), wyciągnie odpowiednią wartość z tablicy z adresami email i wpisze ją do pola www.
3. Podpinasz napisaną funkcję pod zdarzenie onChange dla wybranego selecta
+Quote Post
Kojak

-----

Dzięki za cenne rady... poradziłem sobie. pozdro
+Quote Post
Mitnic

-----

Witam! Czy mógłbyś się pochwalić jak to zrobiłes ? Mam identyczny problem a nie znam kompletnie JS

Klientów wybieram za pomocą metody <SELECT> formularza . Nazwy klientów są pobierane z tabeli „klienci”:
struktura „klienci”:

Id_klienta, nazwa, data

A oto fragment kodu:
  1. while ($row = mysql_fetch_array($result))
  2. {
  3. echo "<option onClick=\"disableGroup (this.form.elements ['klient_fi'].disabled = true)\">$row[nazwa]</option>";
  4. }
  5. <option onClick=\"disableGroup (this.form.elements ['klient_fi'].disabled = false)\">inna</option>
  6. </select>
  7. <input type=\"text\" name=\"klient_fi\" disabled=\"true\">
  8. <input type=\"text\" name=\"klient_id\" value=(<- tutaj chciałbym aby pojawiał się id klienta po wyborze w SELECT)>

Jedno pole input służy do dodania ewentualnej opcji „inny”. Obok tego chciałbym postawić drugie pole input w którym wyświetlał by się ID klienta oraz zmieniał się wraz ze zmiana w polu SELECT. Wtedy mógłbym dodawać za każdym razem ID klienta w celu planowanych późniejszych statystyk.

Ten post edytował Mitnic 8.02.2010, 13:59:24
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 5.10.2025 - 10:51