![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 13.09.2009 Skąd: Polska ;) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Mam pewien błąd a mianowicie:
Chciał bym, żeby strona wyglądała tak ![]() A wygląda tak ![]() Chodzi o to, że ta tabela 'wżyna' się na tekst ![]() Wie ktoś jak temu zaradzić ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 686 Pomógł: 0 Dołączył: 10.11.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Jezeli strona zrobiona jest na divach to ustal szerokosc danego div'a w css i po srpawie
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 13.09.2009 Skąd: Polska ;) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jezeli strona zrobiona jest na divach to ustal szerokosc danego div'a w css i po srpawie tak, na divach. A mozna jasniej ? Moj index.html
style.css
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 686 Pomógł: 0 Dołączył: 10.11.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Poniewaz tresc ktora najezdza na menu czy co to jest to nie wiem, nie chce mi sie analizowac znajduje sie w div o id="wpis" to w stylach dajesz cos takiego :
Gdzie '#' oznacza w css id danego elementu Oczywiscie wartosc 800px dalem dla przykladu Ewentualnie mozesz podac ta wartosc w procentach lub innych jednostkach.....przeczytaj sobie jakis kurs..... Ten post edytował Wolfie 20.09.2009, 10:31:25 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 52 Pomógł: 0 Dołączył: 14.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale Ty masz bałagan w tym kodzie. Strony zwyczajowo wyglądają tak:
Dla div'a menusrodek dodaj jakąś szerokość, oraz dla div'a wpis dodaj klasę, i w niej także ustal szerokość ( chyba że już w pliku css jest taka klasa - ale jakoś jej nie znalazłem ). Chociaż ja bym jeszcze spróbował pokombinować z float: left oraz right - w poprzednim temacie o tym miałeś napisane. |
|
|
![]()
|
|
Poniewaz tresc ktora najezdza na menu czy co to jest to nie wiem, nie chce mi sie analizowac znajduje sie w div o id="wpis" to w stylach dajesz cos takiego :
Gdzie '#' oznacza w css id danego elementu Oczywiscie wartosc 800px dalem dla przykladu Ewentualnie mozesz podac ta wartosc w procentach lub innych jednostkach.....przeczytaj sobie jakis kurs..... Dziękuje ![]() |
|
|
![]()
|
|
No nie no, dostales jak na tacy co masz wpisac w plik style.css !
Ja Ci nie bede tlumaczyl od podstaw, od tego sa kursy ktorych multum w internecie..... |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 52 Pomógł: 0 Dołączył: 14.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wiem, że to trzeba wpisać do style.css. Tylko nie wiem za bardzo w którym miejscu .. Obojętnie w którym, możesz dopisać na początku, na końcu - dodajesz po prostu nową klasę, których masz już pełno - jedynie Twój problem się później w tym połapać, więc powinieneś rozsądnie dopisywać nowe rzeczy. W poprzednim temacie miałeś zgłoszoną uwagę że masz pełno błędów w kodzie, ale nic z tym nie zrobiłeś. Masz tutaj dwa pliki z poprawionym kodem:
Pewnie nie wszystko wyłapałem - ale to sobie sam poprawisz. Teraz rada dla Ciebie. Ściągnij sobie program notepad++, w nim edytuj pliki, i edytując je, możesz z menu wybrać język > css albo html - wtedy składnia będzie Ci się ładnie kolorować - i szybko Twoje oczy się przyzwyczają do poprawnie pokolrowanego kodu, jeśli gdzieś coś będzie niedomknięte, bez jakiegoś cudzysłowia itp, to zaraz po kolorach to zobaczysz. I jeszcze druga rada - w pliku css miałeś klasę zawartosc - a w html się odwoływałeś do klasy zawartość - staraj się nie używać polskich znaków przy takim nazewnictwie. No i ten kod: Nie wiem co chciałeś nim osiągnąć - otwierasz div'a którego potem nie zamykasz, oraz otwierasz div'a o id zawartosc i go z kolei zaraz zamykasz - div'a który w sobie nie ma nic szczególnego. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 13:35 |