![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 64 Pomógł: 0 Dołączył: 14.09.2006 Skąd: (War)(Saw) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
WItam. Mam dla twardzieli twardy orzech do zgryzienia. Mam oto taki kod js:
Skrypt działą jak należy. Tzn. mamy pierwsza liste, wybieramy jakąś opcje i zależnie co wybralismy pojawiaja się nowe opcje w drugiej liście potem trzecia. Problem polega na tym jeżeli na stronie głownej mam zwykły tekst(linki z GETem) z wypisanymi głownymi kategoriami i po kliknieciu chcialbym zeby przeszla na strone z w/w kodem i odrazu zaznaczylo kat głowną z podporzadkowana do niej drugą listą. Przesyłam dane np. w GET ale potem co? Jak zrobić żeby na dzień dobry bez kliknięć pokazało podrzedną listę wybranej wcześniej na stronie głownej kategorii. Jakieś pomysły? proszę przenieść wątek do działu po stronie przeglądarki Ten post edytował usb 18.09.2009, 09:35:18 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 654 Pomógł: 121 Dołączył: 27.10.2007 Skąd: Poznań, Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej
Wydaje mi się, iż rozwiązaniem będzie wywołanie po załadowaniu strony eventu onchange() dla pierwszego "select". Reszta ustawi się łańcuchowo... Pozdro |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 64 Pomógł: 0 Dołączył: 14.09.2006 Skąd: (War)(Saw) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Też tak myślałem ale ja z JS to noga jestem.
Czyli leci GET z ID kategorią na stronę docelową i co? Jak zrobić żeby przekazać/wywołąc onchange dla pierwszego select po stronie JS? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 654 Pomógł: 121 Dołączył: 27.10.2007 Skąd: Poznań, Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
GetElementById('tutajId').onchange();
Ale uprzedzam, że mogą być błędy... JS to też nie moja mocna strona (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Ten post edytował fly474 18.09.2009, 10:17:56 |
|
|
![]()
|
|
Może się przyda , formularz do skryptu:
czyli coś taiego: GetElementById('<? echo $_GET[' id_kategorii' ]?>').onchange(); (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) i wywołąc ją w body onload czy jak? Zauważ że ID jest przypisane do select czyli obiektu nie do poszczególnych opcji, czy można zmienić w/w skrypt i dac funkcje onchange przy samych opcjach? Czy coś modze (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) funkcja onchange działa w momencie zmiany wyboru opcji zgadza sie? To w taki razie jak zaznaczyć opcję przy załądowaniu świeżo strony aby onchange załąpało? ---------------------- Wykombinowałem takie coś:
Wywołanie funkcji w onload w body i działa, jeżeli ID jest róne coś tam to zaznacza głowną kategorie która chce tylko problem jest taki że podrzedna kat sie nie pojawia. Czyli nie łapie tego chwytu onchange?? jakieś pomysły?? OK UDAŁO SIE (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) oto prawidłowa funkcja w onload:
Czyli wywołałem funkcje change zaraz po zaznaczeniu opcji. Onchange dziala przy integracji uzytkownika i wywolywalo wtedy docelowa f. change. proste (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Dzięki fly474 za podsuniecie pomyslu . pozdro Ten post edytował usb 18.09.2009, 11:28:11 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 12:25 |