![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 23.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy mozecie mnie nakierowac co powinienem dodac lub dopisac aby
zaczelo chwytac polskie litery ? Sprawa wyglada tak ze dla slowa SUŁ - działa SŁU - nie dziala ŁSU - nie dziala a chcialbym zeby dzialalo zawsze dla kazdego bo chce zamienic tag html przed slowem pisanym z duzych liter i wlasnie kiedy polska literka wystepuje na 1 lub 2 pozycji to juz nie dziala a na 3 i kazdej kolejnej chodzi OK testowalem konwertowanie znakow z oraz ustawianie przy pomocy ale wciaz kiszka |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 150 Pomógł: 15 Dołączył: 18.03.2009 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Podaj kod to się zobaczy czemu nie działa.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 23.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
prosze bardzo
taki sam kod a wynik2 dziala poprawnie wynik1 nie dziala |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Polskie znaki nie zawierają się w przedziałach a-z; nie wiem jak jest z \w.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 952 Pomógł: 154 Dołączył: 20.01.2007 Skąd: /dev/oracle Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli masz zakodowane w Unikodzie to tak - biblioteka PCRE wbudowana w PHP posiada obsługę Unikodu, tylko musisz do wyrażenia dodać dodatkowy modyfkator:
Kod preg_replace('/.../u', 'zamiennik', $tekst); http://www.php.net/manual/en/reference.pcr...n.modifiers.php na dole masz opisane szczegóły. |
|
|
![]()
|
|
Zyx - czy mozesz podac jakis przyklad ?
pobieram strone ktora ma kodowanie iso-8859-2 przy pomocy file_get_contents, nastepnie zmieniam na UTF-8 korzystajac z iconv i dokonuje zamiany z przelacznikiem /u i nadal wyglada ze cos nie lapie podobnie jak wpisze jakies slowo do pliku tekstowego z kodowaniem UTF-8 erix- ja zauwazylem ze nie zawieraja ale tylko na dwoch pierwszych pozycjach bo potem to dziala oczywiscie cos takiego zadziala poprawnie jednakze ja chce sie ograniczyc tylko do duzych literek
Ten post edytował telemach 16.09.2009, 17:35:20 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
O ile funkcje ereg* są zaniechane, to z grupy mb_ nie, z tego co mi wiadomo. Może byłoby tu rozwiązaniem użycie mb_ereg.
|
|
|
![]()
|
|
OK widze ze ciezko do tego dojsc.
Koniec koncow udalo mi sie wynikowo zrobic tak
i dziala ! wiem ze kody hex sa pewnie za szeroko podane ale wazne ze teraz lapie jak trzeba Ten post edytował telemach 16.09.2009, 18:40:16 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 17.09.2025 - 20:54 |