![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 17.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Chciałbym, by po najechaniu na pole danej komórki w tabeli, w ustalonej pozycji wyświetlił się obrazek z boku komórki. Nie wiem czy dobrze kombinuję, dlatego zwracam się do Was o pomoc. Właściwie już prawie udało mi się osiągnąć zamierzony efekt. Problem mam tylko taki, że używając stylu css: position: relative; obrazek, który mi się wyświetla obok, zajmuje dodatkowo miejsce w komórce, z której rzekomo został "przesunięty". Sytuacje doskonale widać na poniższym screenie: (IMG:http://www.fothost.pl/upload/09/38/979f443e.gif) Przedstawiam kod:
position: absolute; nie wchodzi chyba w grę, bo chciałbym, by zawsze obrazek pojawiał się w tym samym miejscu na stronie. Pozdrawiam! Ten post edytował wojteke 15.09.2009, 23:09:09 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 17.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No wiem, wiem, że tabele są złe i w ogóle ale ciężko mi jest się przestawić, gdy używam parę skryptów tj. tablesorter. Na dobrą sprawę chodzi tutaj o prawdziwą tabelkę z "danymi tabelarycznymi". Wyjątkowo chciałbym, by po najechaniu myszką na jedną z komórek, pojawił się z boku obrazek ale w ustalonej pozycji (px w lewo). Wiecie może jak to zrobić nie używając CSS'a, tylko javascript'a?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 332 Pomógł: 294 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
bardzo to mógłbyś to zrobić bez js tylko używając css.... ale skoro chcesz w js to musisz obliczyć pozycję komórki tabeli względem dokumentu (w jquery była odpowiednia własność) - możesz w sumie do wyznaczenia tej pozycji wspomóc się w czystym js jeszcze getComputedStyle - zwróci Ci to obiekt z właściwościami przeliczonymi względem głównego dokumentu - mając tą właściwość po prostu w obliczonej pozycji wyświetlisz dymek który nie będzie się ruszał - ale w sumie na to jest wiele rozwiązań (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) [jak mawiają każda droga prowadzi do Rzymu)
ok - ale co Ci szkodzi CSS samo?? może to Cię zainteresuje jeszcze ;p - wcześniej nakierowywałem na to na co sam się uparłeś ;p Ten post edytował zegarek84 17.09.2009, 11:07:14 |
|
|
![]()
|
|
Dzięki! Nie wiedziałem, że w dymek można wsadzić img. (IMG:style_emoticons/default/yahoo.gif)
Mam jeszcze jeden problem. Mam nadzieję, że do niego też nie trzeba zastosować JS, chociaż widać, że chyba tutaj trzeba wstawić jakieś warunki. Problem przedstawiam w poniższym screenie by klarowniej to wyglądało: (IMG:http://feniksg.unixstorm.org/ftp/images/dwa_linki.gif) I poniżej podaję kod:
Bardzo proszę o pomoc, bo naprawdę nie mam zielonego pojęcia jak to zrobić. W Internecie czy "szukajką" na forum też niczego ciekawego nie znalazłem. Ten post edytował wojteke 17.09.2009, 17:34:56 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 332 Pomógł: 294 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
da się to zrobić przy pomocy tylko samego css - najpierw chciałem zrobić rozwiązanie niby popularne - ale w praktyce musiałbyś sporo w stylach zmieniać - zrobiłem rozwiązanie "uniwersalne" gdzie kod powinieneś zrozumieć bez problemu - tam w kodzie wstawia się tylko te trzy obrazki przy czym ten trzeci który jest pierwszym wyświetlanym obrazkiem nie musi mieć przypisanej klasy - z kolei te ukrywane obrazki muszą być przed tym trzecim (dało by się jeszcze inaczej ale szkoda komplikować) - obrazki do przykładu z forum:
[EDIT] ps - tutaj obrazki mają rużny rozmiar więc ten pierwszy nie jest "schowany" - mógłbym go w css ukryć [i jeśli w praktyce będziesz miał też obrazki różnej wielkości to napisz to poprawię i się ukryje bo to moment] ale jest on normalnie przesłonięty przez to drugie tło więc nie widzę potrzeby a lepiej Ci to zobrazuje - zresztą css jest krótki to tu już powinieneś wiedzieć co zrobić (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
ps. zamiast obrazka "powiększony" możesz wstawić inny element BLOKOWY lub w stylach mu nadać właściwość blokową z tą klasą tworząc jakiś bardziej rozbudowany dymek (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Ten post edytował zegarek84 17.09.2009, 19:40:32 |
|
|
![]()
|
|
WIELKIE DZIĘKI (IMG:style_emoticons/default/yahoo.gif) oczywiście dokładnie przeanalizowałem jak to się robi - dzięki za lekcję (IMG:style_emoticons/default/haha.gif)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 23:44 |